Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 21
15 DE NOVEMBRE 2011

Editorial


Agustí Bassols

El passat dijous, dia 3 d’aquest mes, per primera vegada, que jo sàpiga, ha tingut lloc a Catalunya, convocada per la nostra entitat, Sobirania i Justícia, una jornada de treball amb la intervenció d’especialistes internacionals sobre la construcció d’un nou estat, naturalment aplicada a la del nostre Estat català.

Hem batejat la jornada amb la denominació de «Primera Conferència sobre l’Autodeterminació de Catalunya», perquè neix amb vocació de continuïtat. Hi haurà una segona conferència i una tercera, si cal, i tantes com facin falta fins a l’obtenció del nostre anhelat objectiu: la independència de Catalunya.

Per de prompte, aquesta Primera Conferència ha constituït un esdeveniment de gran nivell i una magnífica aportació al procés de clarificació de com hem d’iniciar i prosseguir el camí que ha de dur-nos a la transformació de Catalunya-Nació en Catalunya-Estat. Un estat que el volem modern, democràtic, republicà, laic (però respectuós amb totes les confessions religioses), pacifista i amb bones relacions amb tothom, dintre la Unió Europea.

Des del nostre Manifest de pública presentació de l’Associcació fins al dia d’avui mantenim un mateix lema: «La independència de Catalunya és necessària i és possible» i podríem afegir també que és justa. Que és «necessària», si es vol que Catalunya no desaparegui com a nació, ho sap tothom, fins i tot aquells que no volen acceptar-ho. Però pel que fa a «possible», encara hi ha persones de bona fe que tenen els seus dubtes. Doncs bé, si seguim el camí adequat ─i en això estem─ Catalunya serà lliure. Només a Europa, en els últims cent anys, s’han creat vint-i-nou estats nous. Catalunya no serà una excepció.

Acabo agraïnt a les persones que van assistir a l’acte de la tarda de la Conferència i van copar la capacitat de la sala del Palau Robert (150 butaques) pel seu interès en unes qüestions tan essencials com les que s’hi van debatre. També em plau felicitar per la bona tasca que ha dut a terme amb motiu d’aquesta Conferència la nostra Junta, i en especial a la seva vicepresidenta i al seu president per les seves encertades paraules pronunciades en els actes d’obertura de les sessions del matí i de la tarda.

I finalment dono les més expressives gràcies als experts-ponents internacionals de la Conferència per llurs importants aportacions i assessoraments: Charles Ehrlich, assessor en Dret i Desenvolupament Internacionals, que va parlar-nos de la seva experiència com a mediador en la recent independència de Kosovo; Patrick Dumberry, professor de la Universitat d'Ottawa, que va analitzar els aspectes legals en la construcció d'un estat, i Ana Stanic, directora de la firma E&A Law de Londres, l’exposició de la qual va tractar dels crucials afers econòmics en la successió d'estats. Agraeixo igualment la participació del català Carles Boix, professor de la Universitat de Princeton de qui, mitjançant un vídeo enregistrat als Estats Units, vam poder escoltar, com a colofó de la Conferència, una proposta en ferm del camí cap a la independència que ha de fer Catalunya.

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí: sij@sij.cat
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats