Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 05
14 DE MAIG 2010

L'opinió del lector


L'opinió del lector

Lourdes Bassols

Entre els comentaris que la nostra redacció ha rebut durant aquests dies, ens interessa comentar-ne dos que fan referència a leditorial dabril del nostre president, Agustí Bassols, que escrivia sobre la conformació del moviment independentista que avui vivim a Catalunya.

Dels comentaris rebuts, en destaquem el dAssumpció Cantalozella i el de Xavier Bigatà perquè ambdós van en la mateixa línia de preocupació cares al que pot acabar sent un problema de lideratge del nostre moviment per aconseguir la independ& egrave;ncia. Els dos comentaristes sexpressen a favor de la pluralitat de plataformes, associacions, moviments, grups i xarxes que, cada dia, floreixen dins de lindependentisme català i hi aporten el seu gra de sorra en forma de noves iniciatives i de més i més adherits a la causa comuna. Com recorda leditorial dAgustí Bassols, manllevant les paraules del nostre amic Salvador Cardús: «[necessitem] molts rierols que, fent el seu curs, vagin convergint fins a crear un corrent central que, quan sigui l’hora, ja arrossegarà tot allò que arreplegui».

No obstant lentusiasme amb què els nostres comentaristes aplaudeixen les noves adhesions i el seu caràcter plural, no deixen de manifestar la seva preocupació pel que pot passar en el futur. En Xavier Bigatà expressa el seu temor en aquest termes: «que quan sigui l´hora d'unir esforços, i de "traspassar l´aigua del rierol al riu principal" costi renunciar a aquella parcel·leta del lideratge del sobiranisme al qual un legitimament pot pensar que hi té dret» i l’Assumpció Cantalozella diu: «cal posar al Parlament de Catalunya una opció independentista transversal i aglutinadora. Si ens dispersem, no aconseguirem la independència.» Ambdós comentaris ens parlen de la necessitat d’un lideratge del moviment que sigui ferm i capaç d’aglutinar tota la força de l’independentisme. I nosaltres hi estem d’acord, però també creiem que un líder no es pot fabricar del no res i, encara menys, es pot imposar. Creiem que cal un moviment de base, el més ample i plural possible, per tal de que, d’aquesta base, quan més gran millor, en sortin aquella/es figura/es de lideratge que, pel seu carisma i les seves dots de negociació i convicció, serà capaç d’unir “les aigües dels rierols en un únic corrent central”, la força del qual serà imparable. Per això ens cal treballar dins del nostre moviment, com molt bé ens recorda Xavier Bigatà, per tal d’erradircar-ne «les possibles posicions “caïnistes”, les confrontacions, les postures inamovibles, els personalismes, les enveges i les dificultats en unir en un sol projecte aquests múltiples "rierols"» i estar preparats per sacrificar possibles “personalismes” per a aconseguir l’èxit de la causa comuna.

En un altre ordre de coses, no volem acabar sense fer esment d’un comentari de caire afectuós que ens ha sorprés agradablement. Es tracta de la comunicació de Joan Josep Cabanellas i Fraile, que ens escriu des de Santa Fe, Argentina, per dir-nos que segueix el nostre butlletí que l’ajuda a aprendre «lliçons d’història de Catalunya», com en aquest cas, gràcies a la informació sobre la nostra participaci& oacute; en els actes del nefast aniversari, les conseqüències del Tractat dels Pirineus, difícils d’adquirir pels canals habituals en el seu país. S’expressa en un català escrit gairebé perfecte, tot i que autodidacta i, a partir del seu afecte, no podem deixar de celebrar que els nostres “rierols” flueixin també, i encara, en terres tan llunyanes.

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats