Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 04
15 D'ABRIL 2010

Miscel·lani


Miscel·lani de notícies

Elsa Alvarez

Laporta prepara el seu salt a la política

El president del FC Barcelona, Joan Laporta, ja fa temps que coqueteja amb la política. Fins ara s'havia dedicat a fer país a través d'actes cívics com la seva implicació en les consultes sobiranistes. Ara ha posat en marxa una pàgina web, i està pendent la seva aliança amb el Reagrupament de Joan Carretero. Ja veurem com acaba tot plegat.

El Parlament aprova la llei de consultes sense suport de CiU

La llei de consultes ve a fer realitat l'art. 122 de l'Estatut de 2006, que diu que "Correspon a la Generalitat la competència exclusiva per a l'establiment del règim jurídic, les modalitats, el procediment, l'acompliment i la convocatòria per la mateixa Generalitat o pels ens locals, en l'àmbit de llurs competències, d'enquestes, audiències públiques, fòrums de participació i qualsevol altre instrument de consulta popular, salvant el que disposa l'article 149.1.32 de la Constitució". L'art. 149.1.32 de la Constitució diu que els referèndums, en qualsevol cas, els ha d'autoritzar l'Estat. Per tant, un cop més, Catalunya no té la paella pel mànec, per més lleis que elabori.

Les invasions de competències

L'Estat, en la seva tònica dominant, segueix envaint competències, no tan sols a Catalunya, sinó a les altres autonomies. Vol demostrar que els seus tentacles arriben a tot arreu i que els governs autonòmics només són gestors d'allò que s'ordena des del govern central. Exemples: la nova llei de ports servirà per retallar l'autonomia de què fins ara disposaven els ports catalans; el projecte de llei de la ciència presentat per la ministra Cristina Garmendia i aprovat pel govern central podria envair competències autonòmiques en aspectes tan importants com el sistema de lliure contractació d'investigadors que aplica la Generalitat en els seus centres de recerca; Catalunya i altres autonomies denuncien la invasió competencial a través de les pol& iacute;tiques de subvencions. On és la descentralització i el federalisme propugnats pel PSOE?

L'economia catalana, obligada a canviar de rumb

La paraula 'crisi', en realitat vol dir 'canvi'. I això és el que estan fent les empreses catalanes. Han augmentat en un 7% les exportacions al mercat exterior, cosa que hauria de ser la més normal del món en el marc d'una economia globalitzada. Si els productes catalans són competitius, el millor que poden fer les empreses és exportar-los més enllà de les fronteres. D'altra banda, Catalunya s'emmiralla en les regions europees econòmicament més avançades, la recepta de les quals per incrementar la productivitat és una millor educació, una major dotació de capital per treballador o una millor harmonització en els papers dels diferents actors econòmics. Doncs a treballar!

Canvi de president d'Òmnium Cultural

Jordi Porta ha deixat la presidència d'Òmnium a mans de l'economista Muriel Casals, de perfil independentista clar i declarat. La junta que hi havia amb Porta ja era obertament sobiranista (Casals, López Tena, Vicent Sanchis). Esperem que aquesta nova etapa serveixi per consolidar l'entitat que aviat farà cinquanta anys en un puntal de l'independentisme. No serveix de res defensar el català en un marc gens favorable com és l'espanyol.

Els intel·lectuals catalans el 1939 i la burgesia connivent amb el franquisme

Darrerament han aparegut dos llibres que tracten aquests dos temes. Són França 1939, de Marta Pessarrodona, i Una burgesia sense ànima, de Francesc Vilanova. Just abans de la guerra civil, Catalunya comptava amb un estol d'intel·lectuals de primera divisió, que van haver d'exiliar-se com van poder per salvar la pell. Noms com Pompeu Fabra, Ventura Gassol, Josep Trueta o Pere Calders ens evoquen el dolor d'aquella situació. El franquisme ens va arrabassar la flor i nata de la intel·lectualitat, amb la qual hauríem pogut bastir un país culte, ric i pròsper, i qui sap si lliure. A més a més una part considerable de la burgesia es va posar de banda del règim en una actitud comprensible però covarda i traïdora a la seva pàtria.

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats