Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 03
15 DE MARÇ 2010

L'opinió del lector


L'opinió del lector

Lourdes Bassols

Els comentaris que ens heu fet arribar enguany als articles publicats en el butlletí de febrer toquen diversos i variats temes. A banda dels de felicitació general a Sobirania i Justícia «per l'esforç d'haver aconseguit una revista seriosa, consistent i lliure; que crec que serà un element important a l’hora d'enfrontar el difícil repte de recuperació de la llibertat del nostre país» que ens fa arribar, i que agraïm, la Marta Corominas, n’hi ha d’altres que insisteixen en el tema tractat per Josep Pérez Franco en l’article «L’obra de Gaudí en perill». Francesc Ramos i Manuel Caireta expressen la seva por per la gran catàstrofe que podria suposar que la supervivència d’un dels nostres símbols reconeguts arreu perillés com a conseqüència d’una decisió irresponsable i precipitada d’uns «governants» que demostren tenir molt poca sensibilitat o moltes ganes d’afavorir no se sap ben bé qui en no atendre les veus que recomanen un traçat alternatiu. Destaquem també la valuosa i rica aportació de Pere Camarasa que, en forma de llarg comentari, ens il∙lustra sobre els orígens del Temple de la Sagrada Família i la tipologia dels terrenys sobre els quals s’assenta, una tipologia que, com queda clar, no és la idònia per a aquests tipus d’intervencions.

Seguint la polèmica iniciada al gener sobre l’ús del català als mitjans de comunicació i, per extensió, al cinema, l’editorial d’Agustí Bassols suscita un comentari de Salvi Fargas i Sabatés que, més que confiar en una llei consensuada, apunta la possibilitat de deixar d’anar a les sales on no s’exhibeixin pel∙lícules en català, potser així, ens diu en Salvi, «per no haver de tancar, es veurien obligats  a projectar en català sense que cap llei ho obligui, sinò com a fet normal ja que la llengua de Catalunya és el català». En el mateix sentit, dos dels nostres fidels comentaristes, Núria C. i Boris Pascual, segueixen insistint en el mal ús del català a TV3 i ara ens obren els ulls sobre l’augment que han detectat -en serà lexcusa, un altre cop, la maleïda crisi econòmica?- «danuncis en castellà fins i tot quan es tracta de marques que tenen la seva seu o la seva fàbrica a Catalunya». La famosa llei de no discriminació duna de les dues llengües oficials al nostre país els ho permet, però potser caldria, diuen tots dos en la mateixa línia que apuntava en Salvi pel cinema, «tornar al boicot de les marques que tot i ésser catalanes no sanuncien a TV3 en català». I aquesta necessitat de què els ciutadans de Catalunya fem sentir la nostra veu es també reivindicada per Jordi Roig que, tot i discrepant dalgunes de les qüestions plantejades per Jordi Porta en larticle «Manifestació i Estatut», demana que una possible manifestació a Catalunya pel tema de lEstatut «no estigui condicionada a la sentència, sinó que s'hauria de fer per dir que ja hem arribat al cap del carrer, que varem suportar la humiliació que ens passessin "el cepillo" a Madrid, i que, tot i així,  varem votar l’Estatut». Ara, opina en Jordi Roig, ha arribat l’hora «de dir "adéu Espanya, hola Estat Català", i res més».

Per acabar, Josep Miquel Servià, l’autor de la lletra de l’himne del Comité Olímpic Català, ens recorda que, enguany, celebrem, no sense certa tristesa per la manca d’assoliment dels objectius plantejats, el 20è aniversari de la seva constitució. Aquí hi trobareu una filmació dels actes on s’estrenà l’himne.

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats