Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO ZERO
15 DE DESEMBRE 2009

Cròniques de la Catalunya Independent


Els precedents: creació de l'Assemblea Nacional Catalana

Caterina Roger

Les Cròniques de la Catalunya Independent que s’inicien amb aquest relat, ens mostren el camí seguit vers la independència. Sense referents, difícilment es poden assolir objectius tan amplis i complexos com fer d’un vell pais, una nació renovada, respectada i amb futur. 1

El pas de la Dictadura i el centralisme, a finals dels anys 70 del segle XX, a un sistema democràtic així com el que s’anomenà l’estat de les autonomies, significà recuperar nivells de llibertat política significatius però fracassà com a tal al cap de poc més d’un quart de segle. Una crisi econòmica de caire estructural profonda deixà sense feina a molts catalans i amb els nivells més alts d’atur de tot l’Estat espanyol. Les institucions polítiques van caure en una crisi de notable importància degut a la corrupció. La desafecció ciutadana vers la política i el recurs dels partits politics al més barroer populisme va exposar els catalans al desastre moral, polític i econòmic. Les institucions van deixar de funcionar correctament degut a la supressió formal del sistema polític català des de l’estat centralista. S’enfonsà el sistema de salut pública. També tot el sistema educatiu va entrar en una situació caòtica. Els sindicats, al no respondre a les necessitats dels treballadors van perdre el seu sentit. Moltes empreses tancaven. Els ajuntaments no podien ni tan sols assumir els serveis mes bàsics per manca d'uns diners que els impostos s’enduien vers l’estat centralista i també a causa de la corrupció propiciada pel finançament dels partits polítics i les sobredimensionades administracions, en especial les de l’Estat centralista.

En aquest estat, sorgí l’Assemblea Nacional Catalana, conformada per entitats civils, no polítiques, és a dir, per plataformes independentistes, col•legis profesionals, associacions culturals, federacions esportives, associacions empresarials i un llarg etcètera. L’ANC ha estat el nucli generador de moltes iniciatives i de creació de noves institucions de la Nació catalana sobirana.

També es produí un canvi important en la percepció geoestratègica de Catalunya. França va fer possible que el català fos llengua oficial a Europa la qual cosa va fer sorgir un moviment que, amb el lema Millor ser protectorat de França que colònia d’Espanya, facilità un procés d& rsquo;acostament a l’anomenada, en aquella època, “Catalunya Nord”. La decidida i dinàmica integració a la Unió Europea es va impulsar a través de la creació de l’Eix Mediterrani que resultà ser un factor decisiu.

La Unió de països de parla catalana es produí gràcies a iniciatives i noves institucions de tipus econòmic així com a plans de desenvolupament, l’acostament a Europa i el sorgiment d’una reivindicació de la Corona catalana, nexe de cohesió i prestigi que unia, tot respectant les diferències i la sobirania dels diversos països que en formaven part.

 


1 Encoratjo vivament la lectura del llibre Cròniques de la Independència, de Magdalena Montsegur, editorial Libros en Red, any 2008, on es recullen nombrosos textos històrics que van marcar el camí vers la independència catalana.

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats