Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 29
16 DE JULIOL 2012

Activitats SiJ


2a Conferència Internacional Building a New State 2012

Isabel-Helena Martí

Divendres, 5 d'octubre, Sobirania i Justícia celebra la 2a Conferència Internacional Building a New State 2012 que aquest any té la col·laboració i esponsorització de l'Assemblea Nacional Catalana. L'esdeveniment, amb un ambiciós programa, s'estén al llarg de tota una jornada, amb sessions de matí i de tarda. Portem un panell de cinc experts internacionals, provinents del Quebec, Escòcia, País Basc i Eslovènia, i, a més, comptem amb quatre destacades personalitats de l'àmbit acadèmic català i tres moderadors de primer ordre. La posada en escena s'escau en dos indrets diferents però igualment suggeridors: la Fundació Vila Casas per la sessió de matí (mitjançant invitació) i La Pedrera per la sessió de tarda (oberta al públic general). La Conferència és bilingüe, en català i anglès, i proveïm, per a qui ho precisi, d'un servei de traducció simultània.

Els darrers estudis demoscòpics, impulsats pel Govern de la Generalitat, mostren que avui un 51% dels ciutadans catalans votarien a favor de la independència de Catalunya si fossin convocats en consulta. Atès que la majoria social a favor de la creació d'un estat independent s'està congriant a passes accelerades ens cal, com a societat, conèixer en detall què és un referèndum d'independència i debatre sobre aquelles experiències prèvies que s'han produït en el context d'una democrà cia liberal, a fi de poder fer un cert exercici de política comparada sense errar massa el tret.

La sessió de tarda, que se celebra a l'auditori de La Pedrera, comença a les 16:00 h amb una primera taula rodona que porta per títol “La via del referèndum a les democràcies liberals” i compta amb un cartell de luxe: el catedràtic de dret constitucional a la Universitat d'Edimburg i màxim especialista mundial en qüestions referendàries, Stephen Tierney; el polític i catedràtic de dret internacional a la Universitat de Mont-real, Daniel Turp; i l'ex-lehendakari Juan José Ibarretxe. Volem reflexionar sobre què és una consulta referendària en una democràcia del segle XXI, sobre com la societat escocesa es prepara pel referèndum de la tardor del 2014, sobre si les dificultats per propiciar les condicions que facin possible una tercera consulta al Quebec ens alliçona de la conveniència de convocar un referèndum només quan són molt clares les possibilitats d'un resultat favorable i també examinar, en retrospectiva, la iniciativa de consulta popular impulsada pel lehendakari Ibarretxe, prevista per l'any 2008, sobre l'estatus polític del País Basc, aprovada pel seu Parlament però declarada, després, inconstitucional pel Tribunal Constitucional espanyol. És la periodista i ex-directora de Televisió de Catalunya, Mònica Terribas, qui modera la taula.

El desembre de 1989 quan el règim comunista d'Eslovènia autoritzà la pluralitat política sorgí una coalició, ideològicament transversal, anomenada Demos que en les primeres eleccions lliures, l'abril de 1990, aconseguí formar govern sota la presidència del demòcrata cristià Lojze Peterle. Durant dos anys la coalició dirigí el procés de democratització del país, liberalitzà la vida pública i implementà les bases d'una economia de mercat. La realització més remarcable, però, fou la convocatòria d'un plebiscit sobre la independència el 23 de desembre de 1990 i la posterior declaració d'independència el 25 de juny de 1991. Joze Mencinger, reputat economista i també advocat, fou un actor situat en primera línia durant aquest període transcendental puix exercí el càrrec de vicepresident econòmic en aquest primer govern democràtic. Sota el títol de “La transició a la independència d'Eslovènia: una història d'èxit” repassem les claus que la feren una experiència reeixida, mercès, sobretot, a les estratègies de gradualitat, pragmatisme, i capacitat d'adaptació que adoptaren les elits polítiques que dirigiren el procés de secessió. Hem demanat a Ana Stanic, jurista eslovena en exercici a Londres, i que presentà la ponència sobre la liquidació d'actius i passius en la successió d'estats en la 1a Conferència de l'any passat, que prologui la dissertació del Dr. Mencinger.

La segona taula rodona porta per títol “Catalunya, camí de la independència?”. Analitzem des d'una perspectiva econòmica (Elisenda Paluzie i Jordi Galí), política (Ferran Requejo) i sociològica (Salvador Cardús) l'actual conjuntura nacional i valorem els possibles escenaris de futur envers els quals ens mena. És l'editor Quim Torra qui fa les funcions de moderació.

La sessió de matí, que comença a les 10:00 h i d'adreça a un grup restringit de convidats, té lloc a l'auditori Volart de la Fundació Vila Casas. El format és un taller-esmorzar sobre “el referèndum d'independència”, moderat per l'advocat Ricard Gené, i impartit en anglès pels professors Stephen Tierney i Daniel Turp.

 

Programa

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats