Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 02
15 DE FEBRER 2010

The Big Bang


Preocupació a la UE per l'alarmant volum del dèficit públic espanyol

L’insostenible dèficit públic i el llarg termini

Vicenç Pedret

L’espantament general dels governants espanyols davant el previsible dèficit públic del 2009 pot acabar en tragèdia.

El dèficit declarat del 2009 frega el 12% del PIB espanyol i portarà el dèficit acumulat per sobre del 60% del PIB. Si no es redreça la tendència, en 4 anys el dèficit pot arribar al 100% del PIB. Aquestes magnituds faran probablement insostenible la pertinença d’Espanya en la zona euro.

Davant del fet, els governants espanyols han sofert un atac de pànic. I després de prendre’s un tranquimazin (el Sr. Cabana aconsella til·la, però crec que és insuficient) el què caldria, amb absoluta urgència i prioritat, és que els governants forgessin un pacte d’estat amb patronals i sindicats per establir les mesures de llarg termini que, tots sabem, són absolutament impopulars però necessàries, i decidissin:

  • Reduir despesa pública, que vol dir reducció d'ocupació pública o reducció de serveis (menys prestacions o a menys persones, per tant, reconduir la política d’immigració).
  • Augmentar recaptació, és a dir, o augmentar l'IVA o reduir impostos a les PIMES per afavorir la reactivació econòmica.
  • Reformar el mercat laboral, que vol dir afavorir acomiadaments a baix cost o mantenir l’actual política de destrucció d’ocupació per por a contractar.
  • Reformar el sistema financer, que vol dir decidir què es fa amb els 350.000 milions d’euros que els promotors no poden retornar o ignorar-ho i tolerar que els executius dels grans bancs segueixin cobrant 1 milió d’euros l’any.

En qualsevol cas no es pot seguir emprant cortines de fum i astúcies mediàtiques perquè la realitat econòmica ja està passant factura. O es prenen decisions consensuades amb els actors econòmics ipso facto, o es dimiteix. O s’afronta la realitat o els organismes internacionals no tindran pietat, entre altres motius perquè no tindran més remei. O es comença a pensar en el llarg termini o no ens en sortirem.
 

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats