Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 02
15 DE FEBRER 2010

L'associat


Assumpta Fargas lliura les conclusions del 3CC a Ernest Benach

3r Congrés Catalanista: recuperem l'Estat propi!

Ramon Munné

El què i el per què

El passat 23 de novembre del 2009 es va cloure el 3er Congrés Catalanista, http://www.congrescatalanista.cat, a la seu del Parlament de Catalunya. Més d'un any abans, a mitjans del 2008, el moment de gran inquietud col·lectiva sobre el futur de Catalunya dugué l'incansable patriota Josep Espar i Ticó a impulsar-lo.

Fa més de 125 anys, el 1880 i el 1883, Valentí Almirall organitzà el 1r i el 2n Congrés Catalanista. Significaren un important punt d'inflexió en el catalanisme: la politització de la Renaixença i el compromís de trencar amb els partits polítics dependents de partits estatals. Així nasqué el catalanisme polític i durant més de 100 anys ha intentat l'encaix de Catalunya dins de l'Estat espanyol. Constatada la impossibilitat d'aquest encaix, el 3r Congrés Catalanista (3CC) arriba a la conclusió que la solució és recuperar l'Estat propi.

El 3CC ha estat l'espai de reflexió on s'ha plasmat el que la societat catalana fa temps que s'esforça a expressar. I ho ha fet de manera raonada, amb una exposició de motius i amb una anàlisi de la situació i de les possibles solucions com no s'havia fet mai fins ara. I el resultat és un corpus doctrinal de gruix.

Els diferents àmbits

El 3CC ha estat presidit per Assumpta Fargas, i els seus treballs s'han estructurat en quatre àmbits:

- L'àmbit de Cultura i Llengua ha comptat amb la vicepresidència de Jaume Sobrequés. Coordinat per la Universitat Catalana d'Estiu sota la responsabilitat de Joan Maluquer, el 3CC ha debatut sobre la importància de la cultura i de la llengua a l'hora de mantenir viva la consciència d'un poble i exigeix a les administracions públiques una atenció molt especial en el seu foment, protecció i normalització.

- L'àmbit de Societat i Valors ha comptat amb la vicepresidència de Jordi Sales. Coordinat pel Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya sota la responsabilitat d'Àlex Rocas, en aquest àmbit s'ha debatut sobre les migracions, l'associacionisme, les confessions religioses, l'educació i el pensament. S'ha posat de manifest la nostra capacitat com a poble per encarar els problemes de futur i que els nostres problemes són els propis d'una societat europea avançada

- L'àmbit d'Economia i Innovació ha comptat amb la vicepresidència de Jordi Cuixart. Coordinat pel grup d'economistes del Col·legi d'Economistes de Catalunya sota la responsabilitat de Miquel Rubirola, ha posat de manifest que sense una bona educació, sense fomentar la investigació, sense valorar la cultura de l'emprenedor i sense un bon finançament la viabilitat de l'economia catalana està compromesa.

- I finalment l'àmbit de Política ha comptat amb la vicepresidència de Patrícia Gabancho. Coordinat pel Cercle d'Estudis Sobiranistes, sota la responsabilitat d'Alfons López Tena, ha constatat l&# 39;enorme quantitat de temps i energies que es perd en les negociacions, sovint sense èxit, amb Espanya. I conclou que per evitar la dolça decadència en què ens trobem cal reconduir l'estratègia catalana del segle XXI cap a l'estat propi.

Cada àmbit ha proporcionat ponències i debats durant el temps que ha durat el 3CC. I ha acabat amb unes conclusions i demandes a fer al poder estatal que ens mana. Els textos complets està previst de publicar-los la propera primavera o estiu i mentrestant es poden consultar online a la web del 3CC. Cal ressaltar un punt en comú en totes les demandes i mesures que proposen els diferents àmbits: són mesures amb lògica d'Estat, són les mesures que aplica qualsevol Estat modern i que massa sovint no se'ns permet aplicar a Catalunya. De fet, posa de manifest les mancances que pateix Catalunya pel fet de no tenir un Estat propi, sinó un Estat molt sovint en contra.

Conclusió

El 3CC es va proposar de crear un gran debat sobre la Catalunya que tenim i la Catalunya que volem. Tanmateix, el debat ja era al carrer i les condicions del moment feren que es propagués, imparable. Sortosament, doncs, el 3CC ha estat només un actor més en aquest moviment. I l'èxit del debat ha estat gràcies a les iniciatives de multitud de persones, d'associacions i de plataformes.

El 3r Congrés Catalanista ha tingut una funció clau, tot i que de moment poc vistosa. Podem dir que ningú encara no havia posat per escrit, d'una manera completa i actualitzada, les raons per a la independència. La gran aportació del 3CC ha estat que els congressistes i destacades personalitats de tots els àmbits han elaborat una base ideològica, un argumentari complet en els àmbits cultural, econòmic, social i polític, que és el suport necessari per a tot el moviment independentista actual.

El passat 23 de novembre del 2009 la Presidenta del 3r Congrés Catalanista, Assumpta Fargas, lliurà al President del Parlament, Ernest Benach, les conclusions i demandes finals. I així, en seu Parlamentària, es pronuncià la resposta que el 3r Congrés Catalanista vol donar a la permanent voluntat de ser del poble català. I aquesta resposta “a dia d'avui i de cara al futur no és altra que la d'esdevenir una nació amb Estat propi”.

Així doncs, ara el poble ha parlat. El 3CC al costat de multitud de persones, d'entitats i de plataformes han deixat clar quin és el camí. Aquest 2010 que comença significa una gran oportunitat de plasmar aquesta voluntat popular en els nous representants parlamentaris que seran escollits a les eleccions.

Confiem que tots els actors polítics catalans sabran aprofitar aquesta oportunitat. Hi confiem, però us demanem a tots que hi contribuïu perquè així sigui. Aquest 2010, més que mai, Catalunya ens necessita.

 


 

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats