Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 02
15 DE FEBRER 2010

Sobirania & pensament


Seu del Tribunal Constitucional a Madrid

Manifestació i Estatut

Jordi Porta

Una mobilització tan àmplia com sigui possible quan surti la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut aprovat el 2006 té, a parer meu, diverses justificacions.

Cal tenir present que aquest Estatut és el fruit dels esforços fets en els últims sis anys per redefinir el marc institucional de Catalunya, després de trenta anys de suposada cultura democràtica, a partir dels quals calia suposar que es podrien plantejar les aspiracions del poble de Catalunya sense els constrenyiments de finals de la dècada de 1970 del segle passat.

En aquest sentit, Òmnium va donar suport explícit al text aprovat al Parlament de Catalunya el setembre del 2005, sobretot perquè representava un pas significatiu i perquè va ser aprovat pel 89% de la nostra representació parlamentària. Després va passar el que va passar i es va arribar al text actual. Ara ja no es tracta tant de defensar el text aprovat com de posar en qüestió l’Estat espanyol com estat de dret.

Cal posar en evidència les següents qüestions:

Com pot modificar-se un text que ha estat ratificat en referèndum pel poble de Catalunya per un tribunal absolutament mediatitzat per les forces polítiques espanyoles?

  1. Com pot tenir credibilitat un estat que, malgrat que l’Estatut és vigent des del 2006, el va incomplint sistemàticament (finançament, infraestructures, bilateralitat, exclusivitat competencial en matèria de cultura...)?
  2. Com pot merèixer respecte l’estat de dret espanyol quan incompleix acords internacionals que ha signat i que l’obliguen a respectar la voluntat popular expressada democràticament?

L’esperada sentència ha de tenir una resposta política per part del Parlament i del Govern de Catalunya. A més a més, i en la mesura que la ciutadania va ser consultada en referèndum, cal que aquesta ciutadania faci sentir la seva veu.

Com he dit, no es tracta tant de defensar l’Estatut com de defensar el fet que no es pot contradir la voluntat popular expressada en referèndum. Si mai Catalunya pot exercir el dret a l’autodeterminació, caldrà que defensem el mateix principi. I, en tot cas, es tracta de mostrar que l’aplicació de l’estat de dret a Espanya acostuma a ser una manera de reprimir la voluntat democràtica del poble de Catalunya.

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats