Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 17
15 DE JUNY 2011

Activitats SiJ


Pompeu Fabra i Poch (Vila de Gràcia, 1868 - Prada de Conflent, 1948)

Per un independentisme creïble

Quim Torra

Després de les dues últimes conteses electorals -nacionals i municipals- el missatge que la ciutadania ha enviat és claríssim: si realment l'independentisme explícit vol traduir políticament aquest espai central que ara ocupa en la societat catalana, moltes coses han de canviar. Com la primera guerra mundial va demostrar, la guerra de trinxeres no porta enlloc, o, com a molt, a l'extinció mútua. L'electorat ha dit prou: s'ha expressat de manera tossuda a favor del final de les guerres civils. L'independentisme necessita passar de ser destructiu a constructiu, d'impulsiu a reflexiu, de superb a humil, d'irrealitzable a creïble.

Només per la via de la responsabilitat personal, de l'esforç i de l'excel·lència ens en sortirem. Pompeu Fabra va dir: “Cal fer comprendre el catalanisme, no com una política, sinó com una doctrina que abassega tota l'ànima, ordena tots els nostres actes i dóna sentit a la nostra vida”. Canviant tan sols “catalanisme” per “independentisme” la frase continua plenament vigent. Cal que l'independentisme no sigui una política, sinó una doctrina; cal que l'independentisme abassegui tota l'ànima i doni sentit a la nostra vida. Si és així, si realment l'alliberament de la nació és el que dóna sentit al que fem, comencem per fer la nostra feina de manera excel·lent, siguem els millors. Si ho som, els millors, la gent seguirà. Ara, és imprescindible que al capdavant hi hagi líders amb l'autoritat moral suficient com per arrossegar als altres. Autoritat que no derivi de cap càrrec autoatribuït, sinó d'una trajectòria professional i d'un civisme exemplar.

No només tenim uns “drets” pel fet de ser català; sobretot tenim uns “deures”. Si als independentistes només ens uneix una llengua i una bandera, no serem res; si no aconseguim compartir un esperit nacional, un anhel de realitzacions comunes, seguirem destruint-nos i, el que és molt pitjor, paralitzant qualsevol escapatòria de la gàbia espanyola.

L'independentisme ha de guanyar-se encara la credibilitat de la majoria del poble. I només serà possible si ens presentem davant de la ciutadania amb un projecte comú, engrescador i excel·lent. Això és, doncs, l'independentisme creïble.

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats