Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 14
15 DE MARÇ 2011

Sobirania & pensament


Coses que tenim

Araitaca

Araitaca és una organització que va començar a caminar el 2005 entorn de la PDD (Plataforma pel Dret a Decidir) – n’és cofundadora – per tal de fer–se sentir en el debat de les demandes de més sobirania i autogovern. La idea, com moltes altres organitzacions que van anar sortint aquells dies, era fer sentir el xup-xup creixent de la societat en relació a l’autogovern, allunyat del debat partidista. Moltes hores de treballs voluntariosos amb moltes persones de moltes altres organitzacions. Hem viscut èxits importants del sobiranisme –les dues manifestacions massives de Barcelona- i, finalment, hem vist com la independència s’ha posat a primera plana en l’entorn mediàtic i social.

Tenim una societat amb creixent demanda d’autogovern i de sobirania, amb plantejaments cada cop més a prop de l' independentisme, i molt conscient de les nefastes conseqüències d’un autonomisme caduc. Encara més, tenim un independentisme que està creixent, no en l’entorn de la llengua i l’estelada sinó en temes més pràctics, com l’escanyament econòmic; cosa que està provocant un creixement transversal de les bases del sobiranisme .

A Madrid tenim un espanyolisme fort que s’ha tret la vergonya i que pressiona per una re-centralització de l’Estat i per una laminació de les competències de les autonomies. El cafè per a tots és el límit de qualsevol plantejament, i això impedeix a Catalunya avançar cap a horitzons d’autogovern asimètrics que li permetin sentir-se relativament còmoda dins l’estat espanyol.

Tenim un Estatut retallat i sense força que està comportant grans dificultats de gestió en molts entorns. L’Estatut s’ha convertit en una eina de gestió altament ineficaç amb capacitat d’avanç a ralentí donats els bombardejos constants de sentències del Tribunal Constitucional.

Tenim un dèficit fiscal continuat que voreja el genocidi econòmic. Un escanyament inaguantable de més de 14.000 mil·lions d’euros anuals i que es manté inalterable, inclús en època de crisi com l’actual. Un escanyament que provoca falta d’inversions en infraestructures, pèrdua de competitivitat i incompliments de pagaments en lleis com la de persones dependents.

Tenim icones d’autogovern que fa més de 20 anys que es reclamen i segueixen en els calaixos de la deixadesa: gestió dels aeroports, beques, seleccions nacionals, concert econòmic, matrícules amb identificació de Catalunya, etc.

I amb tots aquests paràmetres tenim una sèrie de partits polítics que són els que haurien de saber gestionar el país dins d’aquest entorn.

Tenim els dos grans partits polítics catalans en posicions conservadores. Un PSC entestat en un federalisme ridícul que, a més a més, la meitat dels seus càrrecs no es creuen un cop travessen l’Ebre, Chacón al “mando”. I CiU encara amb posicions difuminades sobre cap on s’ha d’avançar a mig termini, i potser amb l’única reclamació seriosa que hi ha en aquests moments sobre la taula del panorama polític català, el concert econòmic.

I davant de tot això l'independentisme polític, donant una imatge esperpèntica, entestat en lluites personalistes i caïnites, i centrant els esforços a barallar-se entre ells.

Potser que ja n’hi ha prou. L’olla de grills en què s’ha convertit l’espectre polític independentista no se’l mereixen els milers i milers de persones que van sortir al carrer el passat 10 de juliol, ni els milers de voluntaris que tiren endavant les jornades de consulta per la independència. I sobretot no se’l mereix la idea de país que es pretén aconseguir. Cal molt de seny, molt de sacrifici i molta serietat. Fulls de ruta definits i reals. I, sobretot, saber-se retreure a l’objectiu comú quan passa davant un altre. Lamentablement amb els actuals lideratges no ho aconseguirem. Perquè no veure en l’actual situació una oportunitat per a l'independentisme polític de fer base i forat és ser un neci.

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats