Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 02
15 DE FEBRER 2010

Sobirania & pensament


Màrius Torres i Mercè Figueres (Mahalta) al sanatori de Puigdolena

Atrapats a la Guerra Civil

Francesc Canosa
Elena Yeste

Tot l’univers aplaudeix Homenatge a Catalunya, de George Orwell; Per qui toquen les campanes dErnest Hemingway o bé Soldados de Salamina, de Javier Cercas, i llargs etcèteres dobres i obres de ficció i realitat sobre la Guerra Civil. No deixa de ser una paradoxa mortífera que el relat hegemònic del conflicte sigui el dels altres. És a dir, i el relat català, dels catalans, de Catalunya, de la Guerra? De laltra Guerra. On és? Per què no es veu? Per què no sura? On és la història dels milers i milers de persones que van quedar atrapades entre 1936 i 1939. Entre el roig i el negre. Entre uns i altres. On és Joan Sales (1912-1983) i la seva obra? Apartada, menystinguda, oblidada, bufetejada… on és una de les obres cabdals de la literatura catalana, europea i universal?

Joan Sales publica la novel·la Incerta glòria el 1956. És la història d’una generació marcada, per sempre més, per la Guerra. Una història d’històries. Al front, a la rereguarda, anys després del conflicte. Hi ha diàlegs, memòries, epistolaris... Tot, perquè Sales era un d'aquells joves que, sota un cel de glòria, van esdevenir oficials de l’exèrcit republicà. El 1939 es va exiliar i el 1948 tornarà a Barcelona. Començarà a escriure i reescriure la novel·la al llarg de la seva vida. Correccions, ampliacions, censures, múltiples edicions.... No vol oblidar res. Vol que tot hi sigui. L’imperatiu de testimoniar la veritat. És aquest el problema?

Incerta glòria vol mostrar la guerra amb tota la seva complexitat moral, evitant visions maniquees o dogmàtiques, i clar, fent-ho des d'una visió catalana, republicana, i també catòlica. Per tant denuncia amb la mateixa contundència els anarquistes i els feixistes. Entre el roig i el negre. La mentida roja i la mentida negra. Però si Sales escriu una novel·la com aquesta és per alguna raó.

Entre 1936 i 1941, l’escriptor i el poeta Màrius Torres es van cartejar. Torres està al Sanatori antituberculós de Puig d’Olena. Morirà el 1942. En aquelles 185 cartes, Sales ha vist el 18 de juliol, la bogeria anarquista, ha ingressat a l’Escola de Guerra, ha combatut als fronts de Madrid i Aragó... Ho ha vist tot. La derrota, el pas per la frontera. El vençut, el mort en vida. Les cartes són un testimoni real, visible, veritable. Però, aleshores, aquelles Cartes a Màrius Torres és insomiable publicar-les: la censura. No van veure la llum del paper fins 1976. La voluntat de testimoniar de Sales és un deure major: és el sentit. Així, les cartes és el pòsit, la base, d’Incerta glòria. La ficció serveix per fer visible i explicar la realitat.

Entre Incerta glòria i Cartes a Màrius Torres hi ha la historia i la memòria d’una immensa majoria d’atrapats de la Guerra Civil. La visió no relatada, el relat no hegemònic del conflicte. Les veritats i les mentides de 1936 i de 1939. Un país, una generació, atrapada entre l’obscè i el macabre; entre el roig i el negre; entre Catalunya i Espanya. Atrapats en una geografia desconeguda, indefinible, imperceptible. Entre la realitat i la ficció.

Podeu llegir l’article sencer “Atrapats entre Incerta glòria i Cartes a Màrius Torres. Realitat i ficció d’una altra Guerra Civil”, publicat al número 25 de la revista Trípodos:

 http://www.raco.cat/index.php/Tripodos/article/view/144344/196146

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats