Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 11
15 DE DESEMBRE 2010

L'opinió del lector


L'opinió del lector

Lourdes Bassols

El debat sobre la immigració, el desenvolupament de la campanya electoral i les hipòtesis sobre com es pot anar consolidant el moviment independentista al nostre país han ocupat la majoria dels comentaris que els nostres lectors ens han fet arribar enguany.

Començaré comentant les aportacions de Jaume Terribas a partir de larticle dOriol Munné «Tants caps, tants barrets» on lautor parlava de la força de la societat civil a lhora demprendre iniciatives que condueixen cap a la independència, com són ara les manifestacions sota el lema «Tenim dret a decidir» o les consultes populars, i hi denunciava la canibalització que daquestes iniciatives en fan les organitzacions i partits polítics quan veuen el ressò civil que adquireixen. Jaume Terribas posa laccent en el greuge que suposa que la norma que regula la presència dels qui competeixen en les eleccions deixi fora de tota possibilitat de sortir als mitjans precisament les organitzacions, moltes vegades nascudes de la força de la societat civil, que no tenen una prèvia representació parlamentària. La llibertat dexpressió, diu el senyor Terribas, sembla que «només ho és per les cròniques negres de successos i per construir una societat sense moral i sense ètica». El mateix Jaume Terribas insisteix, comentant ara larticle de Joan Rigol «Les meves conviccions polítiques», en la necessitat «duna actuació dacord amb lètica i lluny de la mentida sistemàtica» per part dels nostres partits polítics. Com molt bé deia el nostre articulista Joan Rigol, els partits «han de deixar de banda les seves estratègies i tàctiques de via estreta i assumir que la política no es només “poder” sinó especialment “credibilitat moral” per induir als ciutadans a actuar amb el millor de les seves conviccions i sentiments», però també ens recordava Joan Rigol que el paper del ciutadà és corresponsabilitzar-se com a protagonista de la regeneració cívica i projectar els seus valors per construir plegats una societat millor, més forta i més cohesionada. Deia Joan Rigol, en una frase que sintetitza el «diàleg» que ha establert amb el nostre butlletí en Jaume Terribas: «Polítics i societat s’han de complementar en aquesta tasca [la regeneració cívica]; uns i altres es necessiten si volen superar aquesta situació».

Per acabar, esmentaré el comentari d’Ascensió Zaldívar Puig sobre l’article de Toni Castella «Immigració políticament correcta» on manifesta el seu absolut acord amb el contingut, però es pregunta què passaria si Catalunya es declarés independent. La senyora Zaldívar ens recorda que la Constitució espanyola és l’única del nostre entorn que atorga a l’exèrcit la missió «de salvaguardar la unidad de la patria» i, amb la seva última reflexió, deixa oberta per a tot nosaltres la pregunta sobre si no caldria, abans de cap altra cosa, demanar un canvi en la Constitució.

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats