Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 10
15 DE NOVEMBRE DE 2010

Sobirania & pensament


La força de fons

Carles Castellanos

En el clima d’aquest mes de novembre, en què ens trobem en plena campanya electoral a la comunitat autònoma de Catalunya, correm el perill de reduir totes les possibilitats i potencialitats de l’independentisme a la simple participació en unes eleccions.

Un moviment divers. Aquest perill existeix perquè massa sovint no sabem analitzar l’independentisme com el moviment que és. L’independentisme s’ha de comprendre, per damunt de tot, com una agrupació àmplia de forces socials i polítiques (de persones, col·lectius, entitats diverses de caire explícitament polític o no). Aplega tothom que té consciència nacional i que creu en la necessitat d’un poder polític propi independent, i està disposat a treballar per aquest objectiu. En el moment actual abasta un ventall ideològic força extens pel que fa al model concret de societat que es proposa per a la nació catalana independent. El moviment independentista és, doncs, força variat.

Cal remarcar, d’altra banda, que existeixen uns eixos generals compartits dins aquesta varietat perquè el marc global polític del moviment independentista, en la situació actual, és el d’una ruptura democràtica per la independència: representa treballar per la superació del sistema polític precedent per un poder democràtic nou i sobirà, per a la nació catalana, lliure d’imposicions alienes.

L’independentisme porta, doncs alhora, al seu si, la democràcia del nou Estat independent i també la voluntat d’ultrapassar el marc polític restrictiu actual. S’entén, doncs, que aquest moviment general de la nació en confrontació amb un Estat hostil, necessiti el concurs participatiu de tothom i que li sigui imprescindible d’articular-se aplegant totes les energies. Es tracta d’una unitat dins la diversitat pel fet que, com hem apuntat, l’independentisme porta el germen d’una societat nova. A la República Catalana Independent hi haurà de tot; fóra absurd voler-ne eliminar, de manera arbitrària, la diversitat.

L’instrument electoral més adequat, en el moment de la ruptura, hauria de ser doncs una coalició, estructura que permet la convivència d’entitats polítiques diferenciades al seu si. Voler reduir la diversitat interna, per mitjà de candidatures descafeïnades, no sembla una bona tàctica perquè porta a restringir l’abast del suport popular.

Cal considerar també que, més enllà de la intervenció en unes eleccions, és necessària la mobilització i la sensibilització constants que tot moviment necessita, i més encara un moviment que, com l’independentista, ha de superar un procés de veritable ruptura política. Aquesta unitat de fons només es pot fer per mitjà d’un moviment unitari que agrupi en tasques de sensibilització i de mobilització tot el ventall ideològic, és a dir, una veritable Assemblea de Catalunya del nostre temps.

Aproximació i anàlisi seriosa. Construïm la unitat. Però tota aquesta tasca delicada d’unitat a diversos nivells no serà possible sense un esforç d’aproximació a la diversitat existent, sense una anàlisi seriosa que ens permeti de conèixer de debò els components del nostre moviment, més enllà dels tòpics superficials que els anys de dominació i de manipulació informativa ens han inculcat.

Per exemple: Per què ens hem d’acontentar amb la caricatura que presenta l’esquerra independentista com una mena de “jovent sorollós” i poca cosa més? Ens hem pres la molèstia d’acostar-nos als seus posicionaments polítics, bevent de les seves fonts? Coneixem la història de trenta anys d’estratègia independentista i de quaranta anys de les primeres formulacions? I també: Per què s’ha de reduir sovint l’anàlisi dels nous sectors incorporats a l’independentisme, a un simple discurs de tipus mercantil del món dels negocis, o a la caricatura d’una religiositat conservadora? Algú s’ha pres la molèstia de llegir els programes socials que els diferents col·lectius defensen, o els ferments de renovaci& oacute; democràtica que aporten?

No es pot créixer en la unitat diversa per mitjà de la negació de l’altre. La força del nostre moviment és la unitat ben fonamentada, en la qual tots els diferents sectors empenyen, de manera democràtica i participativa cap a un mateix objectiu general, sense prejudicis estèrils, i aglutinats amb l’esperança d’un futur més lliure. Articulats fortament amb la confiança en la participació i en la gestió democr& agrave;tica del nostre futur col·lectiu.

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats