Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 10
15 DE NOVEMBRE DE 2010

Sobirania & pensament


Empenyent des de la societat civil per l'aprofundiment democràtic.

Alliberament nacional i societat

Agustí Gallart

En un món global, exercir el dret a la diferència esdevé una cursa d'obstacles que ens demana actituds de fermesa moral i patriòtica. El poder econòmic senyoreja arreu i “la democràcia no és l’estat natural de la societat”, ens recorda Noam Chomsky.

Catalunya tampoc n’és aliena d’aquesta servitud, i l’economia catalana endemés, es troba sotmesa a l’acció depredadora d’un Estat espanyol clarament hostil. Afegim-hi encara tots els mitjans de comunicació social que ho fan possible i les noves tecnologies de la informació, i la resultant, no és altra que una societat altament seduïda que troba la seva raó de ser precisament en no ser allò que per història, i cultura, hauria de ser, i cau en el parany del guany i el consum com a fites de vida. L’enginyeria de la persuasió funciona, i ens ha deixat fins ara en uns nivells molts baixos de resposta.

L’escenari electoral a casa nostra dibuixa clarament aquesta situació car ens permet visualitzar com el clam majoritari a favor de la independència, expressat a la manifestació del passat dia 10 de juliol, ha esdevingut per a molts dels polítics assistents una simple nota en el cronos de la història, i en tot cas, la independència queda lluny de les seves formulacions polítiques, tot i que diuen, que volen representar el poble de Catalunya.

Els ciutadans a l’hora d’exercir el seu vot podran triar amb objectivitat? O bé, la seva tria respondrà a l’impacte dels “mass media” en una acció contundent de persuasió invisible, publicitat, sondeig i estudis d’opinió?

Aquestes, i no altres, són les regles del joc, i hem de convenir en la inexistència d’igualtat d’oportunitats per a tots aquells que opten a dirigir aquest país, especialment, molt especialment, per als nouvinguts a la política, els quals, en exclusivitat, serien el veritable canvi.

L’absència d’una llei electoral pròpia, després de moltes legislatures democràtiques, encara fa més feixuga la tasca, i accentua els dèficits d’oportunitats actuals en benefici de les opcions majoritàries, als quals ja els està bé l’“status quo” existent, i no han esmerçat gaires esforços per esmenar la situació actual, i per a fer possible un joc més obert a tothom que opti a fer política en aquest país.

Des de la societat civil ens cal empènyer per a fer arribar una veu forta vindicant l’aprofundiment democràtic en l’acció política i l’exigència de ser escoltats i tenir-nos en compte. Necessitem amb caràcter d’urgència el rearmament moral amb tots aquells valors que al llarg dels segles han afaiçonat la nostra ànima col·lectiva com a poble.

Des de la militància independentista, dintre o fora de les organitzacions polítiques, ens cal també l’ambició de ser protagonistes, de passar endavant per marcar camí als altres, lluny dels silencis i de les complicitats estàtiques que obeeixen a subordinacions interessades, i no cal dir que per exercir aquest liderat és condició indispensable renunciar als excessius personalismes, i cercar sempre el màxim consens en la presa de decisions en benefici de l’objectiu final.

L’alliberament nacional necessita patriotes que estiguin a l’alçada del moment històric que els ha tocat viure, i això pressuposa també deixar de banda tots els interessos aliens a la causa comuna de l'independentisme, siguin aquests personals o de grup. El nostre camí ha de ser el de la dignitat i l’honor, seguint la petjada de tants i tants patriotes que ho han fet al llarg de la seva vida.

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats