Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 09
15 D'OCTUBRE DE 2010

Miscel·lani


Membres de la junta de FemCAT.

Empresaris patriotes

Isabel-Helena Martí

Empresaris patriotes. El Cercle d'Opinió SiJ, constituït pels membres de la junta de Sobirania i Justícia més joves, va organitzar dijous, 7 d'octubre, un dinar col·loqui amb Josep Mateu i Xavier Cambra, president i secretari general de la fundació empresarial FemCAT. Hi van assistir una vintena de convidats, majoritàriament empresaris i professionals liberals que amb la pertinència de les preguntes i observacions formulades van provocar que el debat fos fluid i interessant en tot moment. Josep Mateu va fer una anàlisi exhaustiva i rigorosa dels factors a tenir en compte en el capítol de projeccions econòmiques com correspon a un alt executiu bregat en la tasca costeruda de la presa de decisions en entorns entravessats. Malgrat la llarga crisi i l'impacte d'alguns riscos potencials la mirada de l'actual director general del RACC va ser sempre optimista i plena de confiança en les possibilitats del país i la seva gent. Per aquests empresaris i alts executius patriotes -com ells mateixos es defineixen- emprenedoria i innovació, competitivitat, cohesió social i projecció internacional són els fonaments on sustentar les bastides d'un país obert al món, avançat i pròsper: la Catalunya del segle XXI.

Foment Futur. Impossible defugir, en el torn de preguntes, la qüestió de la candidatura per a la junta de Foment del Treball, encapçalada per Joaquim Boixareu, expresident fundador de FemCAT i actual tresorer de l'entitat i que porta per nom Foment Futur. El conseller delegat del grup metal·lúrgic Irestal, empresa iniciada pel seu pare l'any 1945, vol portar el canvi a la principal organització patronal catalana fundada el 1889 i que fa 33 anys que no celebra eleccions. La llista alternativa conté noms força puixants com els de Carles Sumarroca, vicepresident del Grup Comsa Ente -producte de la fusió entre les famílies Miarnau de la construcció i Sumarroca de les infraestructures i enginyeria- i Antoni Zabalza, president d'Ercros i de FedeQuim, la Federació Empresarial Catalana del Sector Químic. Boixareu que confessa una admiració pregona per Enric Prat de la Riba, primer president de la Mancomunitat de Catalunya i prohom del ressorgiment nacional català al segle XIX, reclama a la societat civil catalana l'ambició d'esdevenir un actor decisiu en el futur del país. Promet transparència, accions col·legiades i una gestió participativa, i vol una veu unificada de tots els empresaris catalans independentment del volum de les seves empreses. Té les idees clares, un projecte de país i els avals necessaris per a presentar el relleu a les properes eleccions a Foment del Treball. Siguin quins siguin els resultats de les votacions dilluns, 18 d'octubre, Foment haurà iniciat el camí irreversible del canvi i la regeneració. Aquest fou l'agosarat pronòstic de Josep Mateu, expressat mentre volia donar resposta a una de les moltes intervencions efectuades pels nostres convidats.

Cercle d'Economia. El fet que Joaquim Boixareu sigui membre de la junta del Cercle d'Economia va fer que mentre esperàvem l'arribada dels darrers assistents i ens anàvem asseient a taula un grup reduït de 4 o 5 persones comentéssim la declaració sobre la nova legislatura que aquell mateix dia acabava de fer pública l'entitat. Aquesta fundació privada d'habitud al·lega que l'enorme diversitat dels seus associats no els permet postures institucionals més compromeses quan veus crítiques els recriminen ser excessivament tebis nacionalment parlant. Hi va haver prou consens entre nosaltres. És una passa endavant que una institució d'aquest tarannà declari que "l'Estat de les Autonomies comença a mostrar clares limitacions per encaixar les aspiracions d'algunes de les seves Comunitats Autònomes, com ara s'ha constatat en el cas de Catalunya" o "amb el procés i la sentència (del TC sobre l'Estatut) es va percebre el trencament d'alguna cosa entre Catalunya i Espanya". La diagnosi és clara i, fins i tot, els actors tradicionalment més cauts comencen a moure fitxa. I en la direcció adequada. Satisfacció general i una feliç trobada. Moltes mercès a tothom.

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats