Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 09
15 D'OCTUBRE DE 2010

Sobirania & pensament


Monument a la Independència / Oda a Arenys de Munt

Monument a la Independència

Jaume Rodri

Arran del fet polític, sense precedents en cap democràcia, de les consultes populars sobre la Independència de Catalunya que s’inicien a Arenys de Munt, proposo a l’Ajuntament, a través de la CUP local, bastir un monument per rememorar aquest fet singular. I em llenço de ple al projecte.

El ple de l’Ajuntament acull la proposta i comença a caminar el projecte a mans d’una comissió popular. Es tracta de fer un grup escultural de màxima simplicitat però prou contundent per subratllar un fet també simple i contundent.

En el zenit de la nit de l’11 de setembre i sobre la perpendicular d’Arenys de Munt la constel·lació Casiopea em guia per fixar la posició de cada una de les peces del monument. A l’estil i maneres dels vells constructors egipcis. Una gran "M" (de Munt) dibuixarà al terra els 5 punts més brillants de la constel·lació. Quatre dels punts per una gran barra de ferro, a l’estil de les bigues de la construcció (estem construint la Independència) i el punt que fa cinc una pedra (granit “ull de serp”, de la pedrera local) de més de 10 tonelades en forma de A ( "A" d’ Arenys; primer poble de totes les consultes; primera lletra del particular abecedari català modern cap a la Independència).

De darrera de la gran pedra, sortiran fletxades cap el cel quatre barres de ferro, un pèl cargolades, de 13 a 15 metres d’alçada i 60 centímetres d’amplada. Mentre pugen es cargolen lleugerament. Les alçades es corresponen a l'allargada dels dits d’una mà esquerra mirant a mar. El dit més llarg és perforat per una estrella independentista de 50 centímetres, per on passarà sempre des de darrera del monument un feix de llum al davant de la pedra.

La biga que correspondria el dit xic, la barra més petita, estarà foradada amb la llegenda mítica: “13.9.09" (data de la consulta sobre la Independència a Arenys de Munt).

Al peu de cada una de les quatre barres i recolzades a terra suaument, quatre pedres menors provinents de Salses, Guardamar, Fraga i Maó.

Sota la gran pedra, custodiada per les quatre barres gegants, un dipòsit de ciment guardarà per sempre més els noms de pobles, persones i fets que ja són pàgina històrica de la Catalunya moderna.

El dia 12, en el marc del primer aplec per la Independència, fou solemnement inaugurat. Poques obres m’han deixat, fins ara, tan unificat, fent de la creació artística un compromís vital.

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats