Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 07
15 DE JULIOL 2010

Miscel·lani


Recull d'algunes de les notícies més destacades

Miscel·lani de notícies

Elsa Alvarez

L'Europarlament suspèn la presidència espanyola El 30 de juny es va acabar la presidència espanyola de la UE, que ha passat a Bèlgica. Ha estat una presidència de resultats discrets i amb moltes crítiques. Els eurodiputats no perdonen a Zapatero l'agònic rescat de Grècia ni que Espanya s'hagi convertit en part del problema en comptes de liderar la sortida de la crisi, i el van atacar pel fiasco euromediterrani, per ser incapaç de convèncer Barack Obama que creués l'Atlàntic i per negar-se a reconèixer la independència de Kosovo. A més a més, Zapatero s'ha hagut de doblegar al dictat europeu en mesures de retallada de la despesa pública. Per reblar el clau, l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa li ha retret que no hagi fet avançar gens el procés perquè el català sigui oficial a Europa.


Eleccions a Bèlgica El proppassat 13 de juny es van celebrar eleccions a Bèlgica, un país molt complicat pels equilibris constants que cal fer entre les dues comunitats que hi cohabiten: flamencs i valons. El partit vencedor, l'NV-A (Nova Aliança Flamenca, independentistes liberals), té un programa clar per a Bèlgica. En una primera fase són partidaris de configurar una confederació de tres ens: Flandes, Valònia i Brussel·les. Aquesta confederació ha de permetre avançar cap a una dissociació pactada i amistosa de l’estat, de manera que Flandes esdevindria independent i Valònia també (a Valònia hi ha un percentatge elevat de població que és partidària, en aquest cas, de reintegrar-se a França). Brussel·les no hauria de ser un problema, perquè, dissociada Bèlgica, podria fer, plenament, de capital federal de la Unió Europea.


Problemes de l’educació catalana Catalunya en relació amb les altres autonomies està per sobre de la despesa mitjana en educació i amb prou feines arriba a la mitjana de qualitat. La diferència de rendiment entre els alumnes nascuts a Espanya i els immigrats és moderada però significativa i explica, en part, els resultats de Catalunya, amb un percentatge molt elevat de nouvinguts que s’han incorporat al sistema educatiu. Un 30% dels estudiants acaba l’escola primària sense llegir ni escriure bé, i un terç passa a ESO sense el nivell mínim d’anglès. Un dels altres elements significatius de l’avaluació general de diagnòstic és la influència del nivell socioeconòmic de les famílies en el rendiment dels alumnes.


Revetlla tràgica La revetlla de Sant Joan d’aquest any passarà a la història per la mort dramàtica de dotze joves que anaven a la platja de Castelldefels a celebrar-hi la festa. Van travessar la via de manera imprudent i un tren que anava en direcció contrària a la del que acabaven de baixar els va atropellar. Revetlla tràgica per a tothom, especialment per als familiars i amics d’aquests joves llatinoamericans, residents a Catalunya.

La sentència del TC Finalment, després de gairebé quatre anys, el TC ha dictat sentència a l'Estatut de Catalunya en resposta al recurs que hi va interposar el PP. Tant l'anul·lació de 14 articles com la reinterpretació de 27 articles més, suposa un torpede en la línia de flotació de Catalunya. Hem quedat més enrere del que teníem amb l'Estatut de 1979. Entre d'altres coses, s'ha posat en entredit la immersió lingüística, que és clau en la pervivència del nostre país.


Compra de la Marededéu de les Avellanes El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ha exercit el dret de tempteig sobre una escultura del segle XIV procedent del monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes que un particular havia posat a la venda en una casa de subhastes a un preu de sortida de 120.000 euros. Al marge del seu valor artístic, l'obra té una innegable força simbòlica, atès que el monestir de les Avellanes és un dels exemples que millor il·lustren les nefastes conseqüències que va tenir la desamortització de Mendizábal per al patrimoni català i que va culminar amb la venda, el 1906, dels sepulcres que integraven el panteó funerari dels comtes d'Urgell, que avui són al Metropolitan Museum de Nova York, a la secció dels Cloisters. La Marededéu de Santa Maria de les Avellanes també va ser venuda a principis del segle XX a un comprador desconegut. Després de moltes vicissituds, els propietaris han decidit subhastar-la.

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats