Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 06
15 DE JUNY 2010

Cròniques de la Catalunya Independent


Regeneració

Caterina Roger

Als inicis del segle XXI la Nació catalana estava axhausta, desorientada, incapacitada per donar resposta als reptes del nou segle, en un món convuls i amb greus problemes. Limperialisme espanyolista procurava, com al 1714, guanyar i sotmetre als catalans, imposar per la força un “Decret de nova planta” que eliminés les seves institucions, lleis, cultura i economia i la supedités a un règim castellano-andalús uniformitzador i retrògrad. La corrupció i la crisi econòmica havien situat a la societat catalana ben aprop del desastre. Milers de persones sense feina, el seu sistema financer controlat des de Madrid i sense dirigents capacitats per redreçar la Nació. La Generalitat daquella època es mostrava incapaç de liderar i proposar el “Via fora” que la societat civil catalana demanava.

Les solucions no vingueren del Govern ni de la classe política acomodada en els seus càrrecs i privilegis. La llibertat sinicià amb el “Curs de ciutadania” que formà a centenars i milers de catalans per desenvolupar iniciatives dinterès nacional des duna perspectiva i un sentiment de sobirania. Aquest curs dotà dels coneixements per construir una Nació independent, així com dels sentiments patriòtics per garantir un procès de regeneració fonamentat en valors i compromisos sòlids.

El curs formà i creà una identitat de ciutadans catalans amb conviccions fermes, idees clares i capacitats de transformar en acció els ideals sobirans per la independència. Alhora creà una xarxa de compromisos i de recolzament mutu que superà llargament lacció de totes les administracions públiques de lèpoca, del Parlament i dels partits polítics i sindicats daquells anys. Una xarxa que més endevant recuperaria el nom del Somatent, encara que amb una significació ni armada ni violenta. Un moviment sense estructures ni comandaments compromesos amb els valors fonamentals de llibertat, independència, democràcia, justícia social i respecte pels Drets Humans.

Leducació és el fonament duna altra manera de pensar i dactuar, condició indispensable per creure en un mateix i construir un projecte nacional propi, resposta a les necessitats i els somnis dun poble.

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats