Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 06
15 DE JUNY 2010

L'opinió del lector


L'opinió del lector

Lourdes Bassols

Avui voldria recuperar un argument que apareix sovint en els comentaris dels nostres lectors i al que encara no li hem prestat, des d’aquesta secció, una atenció directa. Em refereixo al neguit que els lectors expressen sobre el silenci informatiu que els mitjans de comunicació massius fan planar sobre les activitats i manifestacions sobiranistes que es produeixen arreu del país i que, quan arriben a les primeres línies dels informatius televisats, ocupen un espai molt petit, per desaparèixer desseguida, com si res hagués passat. En Xavier Bigatà ens recorda el que ha succeït amb la informació sobre les consultes populars per la independència, com a mostra d’aquest “silenci informatiu”, ja que hem vist com, progressivament, a mida que les consultes s’estenien i en relació proporcional inversa amb aquesta extensió territorial, el cabal informatiu anava minvant fins arribar a ser pràcticament tan sols un apunt.

Sí, aquesta és una realitat tan comprovable diàriament que, per òbvia, gairebé no mereix comentari. És evident que els medis de comunicació “grans” (i tots sabem a què ens estem referint amb aquest adjectiu) són sempre en mans del “poder”, del establishment, aquí i arreu. I, en el nostre país, el poder és en mans de partits polítics, holdings empresarials o organitzacions la “prudència” dels quals (per dir-ho prudentment) envers la qüestió sobiranista amaga alguna cosa més, creiem, que allò que per sí mateix ja és prou greu, com és ara la manca d’ètica periodística que es fa palesa en una censura premeditada, com apunten cada vegada amb més insistència els nostres lectors. En aquestes actituds hi ha també un component de por. I la por és sempre paralitzant. Por a perdre l‘estatus quo, por a allò desconegut, por al “que pot passar”… i això no deixa d’estar relacionat amb una imatge de l’independentisme que l’associa, anacrònicament creiem, amb revoltes, desordre social, moviments arrauxats i desestructuració política. Per això és tan important que, des de les plataformes i associacions sobiranistes que treballem arreu del país, cada dia amb més força i només comptant amb les pròpies forces, no defallim en l’extensió i la consolidació de la idea de què no només la independència és necessària i possible, sinò que, a més, no comportarà cap mena de desestabilització ni trencament de les estructures que conformen els estats moderns arreu del món. Cal convèncer els catalans, potser un a un, perquè s’ha de fer per via de canals de difussió menys “grans”, de què, en el context actual (Europa, món globalitzat, estructures econòmiques subsidiàries, etc.) el “nou” independentisme no vol altra cosa que Catalunya formi també part d’aquest concert, però, això sí, com a Estat de ple dret i amb total poder de decissió per decidir, precisament, com i de quina manera articulem la nostra presència.

Mentre augmenta la “taca d’oli”, però, ens cal també reivindicar l’espai informatiu que ens mereixem, i així ho fem, en nom dels nostres lectors des d’aquí. La propera cita de l’independentisme, com tots sabeu, és el 12 de juny amb la “Marxa cap al Parlament”. Veurem quina cobertura en donen els mitjans i si la proporcionalitat inversa continua essent la tònica informativa!

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats