El procés constituent ens obre l’oportunitat de repensar a fons el nostre país i participar en l’extraordinària experiència de dissenyar un de més avançat socialment i democràtica que faci augmentar la prosperitat i benestar dels seus ciutadans. El full de ruta de Junts pel Sí preveu les diferents etapes que ho han de fer possible: procés participatiu d’iniciativa institucional i lleis de desconnexió, eleccions constituents, elaboració de la constitució i, finalment, ratificació d’aquesta mitjançant referèndum popular. El referèndum constitucional haurà de servir per legitimar de facto la independència de Catalunya atesa la reiterada negativa de l’estat espanyol de permetre una consulta sobre la qüestió. A més, un procés constituent obert, transparent, inclusiu i participatiu hauria d’ajudar a eixamplar la base social independentista. Hi ha qui addueix, però, que sotmetre l’aprovació de la independència a l’aprovació d’una constitució podria reduir el número potencial de sufragis favorables. Ens podríem trobar, diuen, amb persones que desitgessin la independència però contràries al model de país o als termes consignats en la carta magna que acabessin votant NO. El debat sobre el referèndum unilateral d’independència s’inscriu justament en aquest context.

A Sobirania i Justícia volem parlar sobre els reptes i les oportunitats del procés constituent i hem demanat a Marta Rovira que ens ajudi en la comesa. La secretària general d’Esquerra Republicana de Catalunya serà la convidada en el proper dinar Àgora que tindrà lloc dimarts, 28 de juny, des de les 2 fins a 2/4 de 5 de la tarda en el restaurant Pomarada de Barcelona. Cal destacar l’oportunitat de la data atès que se celebrarà pocs dies després del referèndum sobre la sortida del Regne Unit de la UE i a penes 48 hores després de les eleccions generals espanyoles, esdeveniments els resultats dels quals poden afegir arguments als criteris de discussió. La nostra convidada posarà les seves principals idees sobre la taula en una presentació inicial i, tot seguit, el periodista i productor televisiu Toni Soler encetarà el torn de paraula entre els assistents.

Ens complauria molt tenir-te amb nosaltres aquest dia. Sisplau fes-nos arribar la teva reserva al correu-e de l’Alícia Casals: alicia.casals@sij.cat

 
Cartell Àgora Marta Rovira

Cartell dissenyat per Xavier Grabulosa