Europa sembla abocada al retrocés si l’enorme quantitat de qüestions que ara mateix la tenallen no comencen a ser resoltes: el perill terrorista, la persistent crisi financera i el Grexit -que, sembla, pot tornar altre cop a l’agenda europea-, el rebuig d’àmplies capes de la població a les polítiques de retallades i austeritat, l’auge del discurs euroescèptic de l’extrema dreta i els populismes, el desafiament als valors democràtics a Polònia i Hongria, la progressiva orientació prorussa de Bulgària, Romania i Eslovàquia. És, però, el referèndum del dia 23 de juny i la potencial retirada del Regne Unit de la UE el que provoca més neguit entre els governs i les institucions europees. La patacada podria ser colossal.

Som davant una cruïlla i el pronòstic és de canvi imminent. Com ens afecten els aires nous que bufen des del continent? Poden la incertesa i la transformació resultar lesives al procés sobiranista o, contràriament, són una oportunitat per reafirmar davant les instàncies comunitàries les profundes conviccions europeistes de Catalunya? Podria un resultat favorable a la sortida britànica el dia 23 de juny impulsar un nou referèndum d’independència a Escòcia, i de retruc esperonar el procés independentista català?

Amadeu Altafaj, representant permanent del govern de Catalunya davant la UE, ens ajudarà en l’intent de projectar una mirada catalana sobre l’afer i treure’n l’entrellat. Serà en el proper dinar-col·loqui Àgora de Sobirania i Justícia que tindrà lloc dilluns, 23 de maig a les 2 de la tarda, al restaurant Pomarada (Barcelona).

L’esdeveniment comptarà també amb la participació de Francina Esteve, professora de dret internacional públic i dret de la UE, i membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN).

Inscripcions: alicia.casals@sij.cat
 

Àgora Altafaj
Cartell dissenyat per Xavier Grabulosa