Sobirania i justícia, associació independentista

Imprimir   

BUTLLETÍ NÚMERO 02
15 DE FEBRER 2010

Editorial

Agustí Bassols

El poble català, a conseqüència d’una sèrie de circumstàncies derivades de la seva situació de dependència, es troba privat, pràcticament, de veure cinema projectat en el seu idioma, malgrat que la nostra llengua és conceptuada com a pròpia i oficial de Catalunya. Sembla com si encara perduressin els efectes de l’ordre de les autoritats franquistes de 23 d’abril de 1941, prohibint “la proyección cinematográfica en otro idioma que no sea el español", que va tenir una vigència de trenta-quatre o trenta-cinc anys, i va ser seguida per un altre període de temps, d’igual duració, d’incomprensible i quasi total inèrcia. Llegir més

Sobirania & pensamentConsciència nacional

Josep Ma. Huguet

La nació és un conjunt d'elements subjectius i d’altres objectius. La consciència de pertinença a una comunitat humana determinada i la voluntat de vida col·lectiva, que sempre es donen units, són els elements subjectius.

Llegir més


Atrapats a la Guerra Civil

Francesc Canosa
Elena Yeste

Tot l’univers aplaudeix Homenatge a Catalunya, de George Orwell; Per qui toquen les campanes dErnest Hemingway o bé Soldados de Salamina, de Javier Cercas, i llargs etcèteres dobres i obres de ficció i realitat sobre la Guerra Civil.

Llegir més


Immigració i religió, una distància necessària

Víctor Terradellas

Ja ningú pot sorprendre’s si diem que la manera com Catalunya resoldrà la qüestió de la immigració, perfilarà el dibuix futur de la societat catalana.

Llegir més


Manifestació i Estatut

Jordi Porta

Una mobilització tan àmplia com sigui possible quan surti la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut aprovat el 2006 té, a parer meu, diverses justificacions.

Llegir més


L'obra de Gaudí en perill

Josep Pérez

r Si l’arquitecte Antoni Gaudí i Cornet aixequés el cap, no entendria que 125 anys després d’iniciar-se les obres del Temple de la Sagrada Família, el seus propis conciutadans, projectessin el túnel del TGV arran dels seus fonaments...

Llegir més


PSC: s'acosta el moment clau?

Pere Pugès

El PSC d’avui és un conglomerat divers format per parts amb històries, tradicions, camins i interessos ben diferents.

Llegir més
 

L'associat


Foto Ramon Munné

3r Congrés Catalanista: recuperem l'Estat propi!

Ramon Munné   

El passat 23 de novembre del 2009 es va cloure el 3r Congrés Catalanista, http://www. congrescatalanista.cat, a la seu del Parlament de Catalunya. Més d'un any abans, a mitjans del 2008, el moment de gran inquietud col·lectiva sobre el futur de Catalunya dugué l'incansable patriota Josep Espar i Ticó a impulsar- lo.

Llegir més

L'opinió del lector


L'opinió del lector

Lourdes Bassols   

Benvolguts lectors: això s’anima! Els comentaris rebuts per a aquest número del butlletí han doblat els rebuts anteriorment i això ens encoratja a seguir en la nostra tasca i a millorar-la. Gràcies a tots els que hi col·laboreu.

Llegir més

Actualitat a bocins


Actualitat a bocins

Narcís Oliveres   

Eleccions. Ja ha començat la campanya electoral. José Montilla, President de la Generalitat, va utilitzar el tradicional missatge institucional de Cap d’Any, per iniciar la seva plantejant que els pròxims comicis seran una elecció entre mantenir l’horitzó de l’Estatut i agafar falses dreceres.

Llegir més

The Big Bang


L’insostenible dèficit públic i el llarg termini

Vicenç Pedret   

L’espantament general dels governants espanyols davant el previsible dèficit públic del 2009 pot acabar en tragèdia. 

Llegir més

Cròniques de la Catalunya Independent


Antecedents de la independència

Caterina Roger   

L’assoliment de la independència va ser precedit d’una crisi política i econòmica a l’Estat espanyol, així com també una divisió i enfrontament entre els diversos partits polítics catalans. Durant molts anys, el nombre d'independentistes no superarà el 20% de la població catalana.

Llegir més

Vida d'un diletant


Il·lustració Joaquim Pijoan

El cel és blau, la terra blanca

Joaquim Pijoan   

La mort del gran director de cinema francès Eric Rohmer m’ha portat a la memòria, a més de la seva obra cinèfila, la meva particular nuit chez Maud, el que fou l’adéu a la meva adolescència.

Llegir més

El llibre


Els darrers testimonis de la guerra civil

Josep Ma. Solé   

 “S’ha escrit molt  de la guerra civil, però encara queda molt per escriure”. Aquesta afirmació que sorprèn a gent força diversa no és gens exagerada, ans el contrari. Ens manca un munt de recerques sobre la guerra de 1936-1939, d’aspectes de tota mena, d’un temps tràgic i extraordinari originat per un conflicte militar sediciós fracassat que donà pas a una de les revolucions més insòlites de la història de la Humanitat.

Llegir més
Revolució i esperança.
Els darrers testimonis de la Guerra Civil

Josep Maria Solé i Sabaté
Ara llibres, 2010

Zig-Zag


Foto Francesc Canosa

Entrevista a Melcior Comes, escriptor

Francesc Canosa   

“Catalunya és un país zombi, amb personatges borrosos i un futur gris-negre”

Llegir més
Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats