Sobirania i justícia, associació independentista

Imprimir   

BUTLLETÍ NÚMERO 26
16 D'ABRIL 2012

Editorial

Agustí Bassols

I.- Com cada any, a mitjans del mes d’abril, hem de fer solemnement memòria de Francesc Macià, de la seva lluita per la llibertat de Catalunya i de la proclamació de la República catalana, encara que tan sols durés un parell de dies i fos suplantada per un minso estatut d’autonomia que no s’aprovà fins el setembre de 1932. Malgrat les limitacions d’aquest text, va permetre que Catalunya recuperés la potestat legislativa que li havia estat arrabassada l’any 1714 i prohibida pel Decret de Nova Planta el 1916.
    
n II.- També cada any, i en el mateix mes d’abril, hem de tenir un fervorós record per en Manuel Carrasco i Formiguera, vilment afusellat el dia 9 de l’indicat mes d’abril pel règim franquista sense més motivació que la seva incansable lluita pacífica per la llibertat de Catalunya. Amb aquest motiu, el passat dia 10, el diari ARA va publicar un interessant article del P. Hilari Raguer sobre el pacte de Sant Sebastià, tancat verbalment el dia 17 d’agost de 1930 entre polítics espanyols republicans i, en representació de Catalunya, Carrasco i Formiguera, Jaume Aiguader i Macià Mallol. El pacte preparava l’adveniment de la república i hi va quedar perfectament establert que aquesta respectaria la singularitat de Catalunya.

Llegir més

El dibuix de Joaquim Bartra


Posats a retallar... retallem!

Joaquim Bartra   

                                                                                                                                            

Llegir més

Activitats SiJ


Dinar-col·loqui amb Francesc-Marc Á lvaro

Dijous, 3 de maig, el periodista i escriptor Francesc-Marc Álvaro serà el protagonista del proper dinar-col·loqui organitzat per Sobirania i Justícia. El periodista i escriptor parlarà de "El desempat Catalunya-Espanya i els mitjans de comunicació".

Llegir més


Projecció del documental "Spain's Secret Conflict"

Sobirania i Justícia us convida la Diada de Sant Jordi a participar en la projecció del documental "Spain's Secret Conflict" que ha organitzat conjuntament amb la Fundació Catalunya Estat i Sobirania i Progrés. L'acte començarà a les 8 del vespre i comptarà amb la presència de Gary Gibson, el periodista britànic que conduí el film.

Llegir més


Programa d'economia a Ràdio La Mina

"Dos més dos no fan quatre" és el nom d'un nou programa d'economia que acaba d'estrenar Ràdio La Mina i que s'emet tots els dimecres de 8 a 9 del vespre. L'espai està dirigit per Agustí Gallart, soci SiJ, i compta, també amb la col·laboració de la Comissió d'Economia de l'entitat.

Llegir més

Sobirania & pensamentEl fantasma federal

Pere Grau

El darrer baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (agafo les dades de El Punt-Avui del 7 de març) presenta uns resultats un bon xic curiosos.

Llegir més


Quan la frontera esdevé tot o res

Oscar Jané

En els darrers anys la idea de “transfronterer” s’ha posat de moda per potenciar tot allò que es cou o que es promou des dels espais fronterers de l’Estat.

Llegir més
 

L'impacte Pujol en el vaixell espanyol

Josep-Maria Puigjaner   

L’entrevista que el periodista Jordi Évole va fer a Jordi Pujol al programa “Salvados” de la cadena televisiva Sexta ha causat a Espanya un impacte polític, i alhora emocional, de gran abast.

Llegir més

MónCatalunya, el miratge de la independència?

Stéphane Pelletier

Enmig del desori de la crisi econòmica i social que colpeja Espanya des del 2008 i amb el país immers en els preparatius de la vaga general del 29 de març, la notícia va passar gairebé desapercebuda als mitjans de comunicació espanyols.

Llegir més


Entrevista a De Guindos al Frankfurter Allgemeine

Jaume Capdevila

De Guindos anuncia més retallades en sanitat i educació a una entrevista al "Frankfurter Allgemeine".

Llegir més
 

El llibre


La democràcia a Amèrica

Jaume Ortolà   

La democràcia a Amèrica és considerat alhora el llibre més important mai escrit sobre els Estats Units d'Amèrica i el llibre més important mai escrit sobre la democràcia.

Llegir més
La democràcia a Amèrica
Traducció de Jaume Ortolà

Alexis de Tocqueville
Riurau Editors, 2012

Conversa amb...


Ferran Requejo, catedràtic de ciència política a la Universiat Pompeu Fabra

Isabel-Helena Martí   

"Ser independentista és una qüestió de raonabilitat pràctica i de racionalitat estratègica en el món globalitzat, més que una postura merament sentimental& quot;.

Llegir més
Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats