Sobirania i justícia, associació independentista

Imprimir   

BUTLLETÍ NÚMERO 09
15 D'OCTUBRE DE 2010

Editorial

Agustí Bassols

L’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya, com Entitat de primer ordre en el camp del Dret, s’ha cregut en el deure d’exposar la seva opinió sobre la sentència del Tribunal Constitucional contra el nostre Estatut d’Autonomia. Això no té res d’estrany, perquè, des de la seva constitució l’any 1840, l’Acadèmia sempre ha donat proves del seu interès i preocupació pel Dret català i pels drets dels catalans. Recordem, per exemple, el fort recolzament que va donar, l’any l889, amb motiu de la promulgació del Codi de Dret civil espanyol, a la protesta contra l’article l5 que implicava una greu discriminació contra els catalans i els naturals d’altres territoris amb dret propi (foral), en relació amb els espanyols sotmesos al dret del referit Codi, considerat com Dret comú . Amb el temps, l’aplicació d’aquest article hauria comportat un empobriment del dret català i el correlatiu i infundat augment de l’acció del dret civil comú o general. Finalment la protesta es va imposar i va obligar a esmenar aquell article i a publicar una nova i segona edició del Codi.

Llegir més

Declaració sobre la sentència del Tribunal Constitucional


Declaració sobre la sentència del TC

Acadèmia de Jurisprudència   

La sentència del Tribunal Constitucional en el recurs d'inconstitucionalitat que en el seu dia es va interposar respecte de determinats preceptes de l'Estatut de Catalunya exigeix un pronunciament d'aquesta Acadèmia.

Llegir més

Sobirania & pensamentIndependència, mala jugada a Espanya?

Claudi Grinyó

Això equival a preguntar si l'alliberament d’un segrestat per qui s’està pagant un rescat permanent, perjudica al segrestador. Els catalans hem aportat a Espanya, de grat o per força i al llarg de centúries, infinites contribucions econòmiques, científiques, culturals, polítiques...

Llegir més


Per què Espanya no pot ser un estat federal

Elsa Alvarez

Aquest setembre he fet un viatge per Flandes i Brussel·les, i a resultes del que hi he vist i de les lectures que he fet, vull establir una comparació entre el federalisme belga i l’estat de les autonomies espanyol.

Llegir més


Glocal: la Catalunya del segle XXI

Francesc de Dalmases

Sovint s'ha considerat la independència com una opció política més a Catalunya. Una opció que, afortunadament, compta amb un nombre creixent de partidaris. El segle XXI, però, situa la independència del nostre país com l'opció més útil i eficaç per modernitzar i actualitzar, endins i enfora, la nació catalana.

Llegir més


Monument a la Independència

Jaume Rodri

Arran del fet polític, sense precedents en cap democràcia, de les consultes populars sobre la Independència de Catalunya que s’inicien a Arenys de Munt, proposo a l’Ajuntament, a través de la CUP local, bastir un monument per rememorar aquest fet singular.

Llegir més
 

L'associat


Viabilitat econòmica

Alfons Duran   

Podem acostar-nos al concepte d'independència des dels sentiments o des de la raó. Seguirem aquest últim camí per a validar la viabilitat econòmica d'una Catalunya independent. Catalunya és com una empresa que té la central a Madrid. L'empresa és rendible, però cada any perd valor.

Llegir més

L'opinió del lector


L'opinió del lector

Lourdes Bassols   

El debat electoral agafa ara, i ho continuarà fent fins a les eleccions, el protagonisme en els comentaris dels nostres lectors. LAssemblea de Sobirania i Justícia ja va decidir que la nostra associació no faria cap recomanació de vot, però és inevitable -i democràticament saludable- que el debat sorgeixi entre els ciutadans.

Llegir més

Cròniques de la Catalunya Independent


Els nostres enemics

Caterina Roger   

Ara potser tot sembla fàcil d’entendre, però en aquells anys previs a viure lliurement, a viure en el nostre país independent, tot era complicat, incert i confús. Sovint reduíem els perills a un enemic exterior.

Llegir més

Vida d'un diletant


Subirachs a la Sagrada Família

Joaquim Pijoan   

La visita del Papa Benet XVI amb motiu de la consagració de la basílica de la Sagrada Família serà un esdeveniment que traspassarà informativament parlant les fronteres del nostre petit món comunicatiu per saltar a les pantalles i els titulars dels mitjans de comunicació mundials.

Llegir més

Miscel·lani


Empresaris patriotes

Isabel-Helena Martí   

Empresaris patriotes. El Cercle d'Opinió SiJ, constituït pels membres de la junta de Sobirania i Justícia més joves, va organitzar dijous, 7 d'octubre, un dinar col·loqui amb Josep Mateu i Xavier Cambra, president i secretari general de la fundació empresarial FemCAT. Hi van assistir una vintena de convidats.                                                                                            

Llegir més

El llibre


Per què Cap home és visible?

Dolors Miquel   

Una vegada, fa anys, seia molt a la vora de L'Enric Casasses. Si hi seia així, tan empegada a ell, no era perquè volgués que m'escrivís un poema d'amor, sinó perquè l'Enric sostenia sobre les cuixes, a fregar dels genolls, un petit llibre.

Llegir més
Cap home és visible
Dolors Miquel
Edicions 62, 2010

Zig-Zag


El filòsof del futur

Francesc Canosa   

Conèixer Francesc Pujols és conèixer Catalunya. La sentència no pretén ser un dogma d’estar per casa. No. Busca alguna cosa més contundent, a l’estil pa de pagès: la veritat. Sí.

Llegir més
Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats