Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 29
16 DE JULIOL 2012

Activitats SiJ


Joan B. Casas, crònica d'una trobada

Claudi Grinyó

El 28 de juny passat  30 membres de Sobirania i Justícia vàrem participar en un dinar–col·loqui d’actualitat tenint com a tema “La situació europea, l’estat espanyol i Catalunya”. Tinguérem el privilegi de comptar, com a participant ponent, amb el Degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Sr. Joan B. Casas.

Un dels temes destacats de la sessió era, d’entrada, les dificultats que presentaven els mercats per a la col·locació de deute espanyol i la necessitat de recapitalitzar la banca. El Govern espanyol tractava d’obtenir de Brussel·les préstecs directes entre el BCE i cada un dels bancs a rescatar, per tal d’evitar l’increment del deute estatal i que els interessos empitjoressin el dèficit pressupostari. El ponent de la sessió manifestà el seu convenciment que aquesta pretensió fracassaria.

Era un procediment no previst en la normativa europea. Els préstecs seran doncs, lliurats al FROB (ens estatal) i aquest els farà arribar a cada entitat bancària. L’Estat en serà el perceptor i el garant dels fonts lliurats.

Dos dies després, la pressió insistent d’Itàlia i Espanya va obtenir que la cimera de la UE de 28 i 29 de juny, acordés posar en marxa la Unió Bancària pels països de la Eurozona, cosa que hauria de permetre recapitalitzar directament els bancs. L’alegria dura poc a la casa del pobre. Caldrà crear prèviament la Unió Bancària que no estarà en marxa fins d’aquí un any. Significarà l’existència d’un únic Supervisor europeu encarregat de controlar el conjunt del sector bancari, tot assumint les competències dels Bancs Centrals.

Fent un repàs a les notes preses al llarg de la sessió, podem enumerar unes quantes idees plantejades pel Sr. Casas i el conjunt d’assistents, començant pel convenciment agosarat de que les crisis permeten avançar aquelles societats disposades a esforçar-se.

Europa ha de superar les tensions que genera la condició heterogènia dels seus estats membres, els quals presenten pautes de conducta i graus de desenvolupament bastant diversos. Factors que estan a l’origen de la crisi actual que posa en qüestió l’estabilitat de la seva moneda.

En els comportaments previs a la crisi s’han seguit concepcions diferents del desenvolupament econòmic: D’una banda un propòsit d’avançar cap a societats compactes de base industrial projectades a mig i llarg termini. A l’altre extrem, societats amb sectors molt dinàmics llençats a avenços ràpids basats en l’especulació.

Atenent al desenvolupament i consolidació d’Europa en crisi, s’han plantejat vàries accions necessàries:

  • Resoldre l'excessiu cost del deute per als països que suporten una pressió excessiva dels mercats. Avançar cap a la creació d’eurobons

  • Proposar-se assolir una Unió Bancària

  • Garantir la correcció dels comptes públics

  • No retardar les accions necessàries

  • Pel que fa al Banc Central Europeu, definir formes d’ajuda als bancs en dificultats

  • Crear un “Fons de rescat conjuntural de socors per a estats (Salva-estats)”. En base a les aportacions periòdiques dels estats membres. (Cal dir que Alemanya s’hi resisteix perquè ja ho ha fet repetidament això de donar diners dels contribuents per salvar països díscols) Grècia ja va percebre 800.000 M€

Pel que fa a l’estat espanyol, el rescat integral i immediat no serà possible. El recurs permanent a l’endeutament no permetrà frenar el dèficit i forçarà –ja ho està fent – una intervenció progressiva i la consegüent pèrdua de sobirania.

Quan sorgeix l’interrogant sobre la independència de Catalunya ens cal reflexionar cap a on ens dirigim i quin és el marc en el qual volem singularitzar-nos: l'Europa del futur.

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats