Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 25
15 DE MARÇ 2012

Activitats SiJ


Manuel Cardeña, Josep M. Vila d'Abadal i Agustí Bassols

Dinar-col·loqui SiJ amb Josep M. Vila d'Abadal

Joan Altès

El passat 1 de març Sobirania i Justícia (SiJ) va organitzar un dinar col·loqui al restaurant Pomarada amb Josep Maria Vila d’Abadal, alcalde de Vic i impulsor de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) com a convidat.  L’acte, que girava sobre el tema “Municipis i Independència”,  va generar un elevat interès que es va traduir en un èxit esclatant de  participació tant d’assistents com de mitjans de comunicació, fins al punt que hi havia llista d’espera entre els primers i es va haver de limitar el nombre dels segons.

El president de SiJ, Hble Agustí Bassols, va fer una breu introducció per donar la benvinguda a l’acte i presentar a Josep M. Vila d’Abadal. Acte seguit, aquest agafà la paraula i, durant uns 20 minuts va desenvolupar el seu parlament. Va començar explicant el context (quan, raons  i necessitats) en el qual va néixer l’AMI. Va detallar que el tret de sortida fou la sentència del Tribunal Constitucional contra l’estatut de Catalunya. Aquesta ha permès visualitzar  clarament que la nació catalana no té cabuda dins l’estat espanyol.  Altres iniciatives com les consultes populars o els municipis moralment exclosos de la constitució també en són conseqüència. Va apuntar que les consultes van incentivar el raonament, tant personal com col·lectiu, sobre “si som o no som independentistes”.

També va exposar que actualment, Catalunya fa front a reptes molt importants i que els ajuntaments, com a primera línia de l’administració i en contacte directe amb els ciutadans ho pateixen molt. Entre aquests hi ha la crisi econòmica, la immigració (que s’ha d’integrar al nostre poble) i explicació del projecte nacional i model de nació que volem, basat en valors  catalans com ara la integració, la cultura de l’esforç,  la qualitat, la innovació, organització pròpia del territori, etc . “Per ser estat propi hem de projectar estat propi”, va reblar.

Així mateix, va parlar d’avantatges del municipalisme que va resumir en:  transversalitat, accés a totes les persones i exercici de l’autoritat.

Finalment  va detallar els 4 principals objectius de l’AMI:

  1. Créixer. Avui ja més de 300 municipis en formen part  i se n’hi sumen de nous.
  2. Coordinar-se amb la societat civil. Això passa per col-laborar amb l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, Cercle Català de Negocis i molts altres actors per anar sumant un a un més independentistes.
  3. Internacionalització. Explicar al món què és Catalunya, què vol ser i què ha fet al llarg de la història. També quins avantatges tindria Europa si Catalunya fos independent i dir clarament que Catalunya té dret a ser lliure.
  4. Preparar-se jurídicament.

 
“Quan la base independentista sigui suficientment àmplia, amb un total de municipis que aglutinin més del 50% de la població de Catalunya amb dret a vot (uns 2,5 milions d’habitants), s’ha de realizar una consulta sobre la independència. Aquest pas l’hem de reclamar per dignitat. Ho hem de demanar però també ho hem de treballar”, va sentenciar.

En acabar la xerrada, es va iniciar un col·loqui amb força intervencions que es va allargar uns 45 minuts i que va donar resposta a moltes de les qüestions que els assistens van plantejar.

El dinar-col·loqui SiJ als mitjans:

L'esdeveniment també fou cobert per TV3, Rac 1, RNE-R4 i El Periódico de Catalunya.

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats