Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 24
15 DE FEBRER 2012

El llibre


Hores angleses

Enric Pujol

Aquest llibre de l'historiador i escriptor Ferran Soldevila (Barcelona, 1894-1971) constitueix un gran referent de la prosa catalana del segle XX. En forma de dietari narra les impressions del seu autor durant els dos cursos que féu de professor (lecturer in Spanish) a la Universitat de Liverpool durant l'etapa 1926-1928. L'obra no es va publicar fins al 1938, en plena guerra civil. El seu impacte fou extraordinari, tant de crítica com de públic. La realitat d'una societat en guerra, lluny d'actuar com un factor de dissuasió, esdevingué un veritable incentiu. La societat britànica era vista, sobretot per una part molt significativa de la intel·lectualitat catalana, com un referent del que podria ser Catalunya un cop s'hagués acabat la guerra i s'hagués derrotat el feixisme: un país amb un nivell de vida, de cultura i d'autogovern similars als dels països més avançats d'Europa.  

El triomf del franquisme l'any següent i la subsegüent repressió contra la llengua i la cultura catalanes limità molt la divulgació del llibre que, tanmateix, es convertí, en el si dels cercles de la resistència cultural, en un autèntic símbol del nivell literari assolit per la cultura catalana del primer terç del segle XX. El 1948 se'n féu una nova edició que passà molt desapercebuda per al gran públic, perquè el mercat del llibre en català havia quedat enfonsat. Fins al 1970 no tingué una edició mínimament  normalitzada, inserida en el gruixut volum Al llarg de la meva vida, que aplegava d'altres obres dietarístiques de l'autor. Feia anys, per tant, que era un títol que havia desaparegut del mercat editorial catal& agrave;.

La nova edició ve a suplir aquest buit i s'ha volgut enriquir amb noves aportacions que acosten el text al públic d'ara i que evidencien l'extaordinària validesa que el text manté. En quest sentit, cal destacar l'extens estudi que ha realitzat expressament per a l'ocasió el crític i historiador britànic Alan Yates, que sens dubte constituirà a partir d'ara un referent ineludible a l'hora de comprendre l' obra soldeviliana. També s'hi ha inclòs un altre text de Joaquim Nadal, de marcat caràcter testimonial, on explica que ell va reprendre el 1970 el mateix camí seguit per Soldevila, amb Hores angleses als dits, en un exemplar que li havia facilitat el seu oncle Jordi Nadal. Així mateix s'ha recuperat un article que Soldevila havia publicat en la premsa l'any 1929, “El rei benvolgut”, en una secció que es deia “Notes angleses” on hi aparegueren alguns escrits que s'incorporaren al llibre quan es publicà, el 1938. Aquest, però, no s'hi va incloure a causa de les circumstàncies del moment. En el text, Soldevila hi constatava l'adhesió popular que tenia el rei d'Anglaterra Jordi V, cosa que li servia per, de manera velada, evidenciar les poques adhesions que suscitava la monarquia espanyola d'Alfons XIII. L'article, que el 1929 tenia una clara connotació crítica envers la monarquia alfonsina, podria haver estat mal interpretat en la realitat bèl·lica i revolucionària del 1938.

Aquesta nova edició de l'obra servirà sens dubte per revaloritzar l'aportació literària de Ferran Soldevila, que sovint ha estat eclipsada pel seu prestigi com a historiador. Tanmateix, cada cop més se li reconeix la seva categoria com a escriptor, sobretot arran de la publicació de la resta del seus textos dietarístics fins fa poc inèdits, recollits en els Dietaris de l'exili i del retorn ( 2 volums, 1995-2000) i Els dietaris retrobats (2007).

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats