Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 24
15 DE FEBRER 2012

Sobirania & pensament


Francesc Cambó i Batlle (Verges, 1876 - Buenos Aires, 1947)

La vigència de Francesc Cambó en els nostres dies

Josep Lluís Martín

Fa unes setmanes ha aparegut un nou llibre sobre la vida política de l’eminent líder de la Lliga Regionalista Francesc Cambó i Batlle, escrit pel malaurat dirigent republicà Heribert Barrera i Costa, i editat per Dèria Editors. L’aparició d’aquest assaig biogr& agrave;fic, més que un estudi històric, i la posterior presentació en societat per part del Molt Honorable Jordi Pujol i Soley i l’historiador i amic Joan B. Culla i Clarà m’ha fet tornar-me a preguntar si Cambó és vigent o no entre la societat catalana.

No revelo res de nou si dic que el desconeixement de la figura del mencionat polític és força important, igual que el de la història de Catalunya. N’és un exemple com durant uns quants dies de l’any passat uns brètols li taparen el cap a la figura que hi ha a la Via Laietana de Barcelona amb una bossa d’escombraries perquè protestaven pels ajustos econòmics de la Generalitat de Catalunya, tema que no té res a veure amb Cambó, un fet que en una societat “teòricament democràtica” és del tot inadmissible.

Tanmateix aquest llibre apareix en un moment en què les relacions polítiques entre Catalunya i Espanya són molt tibants. Una situació que el propi Francesc Cambó conegué perfectament. En moltes ocasions diferents historiadors, polítics i periodistes s’han preguntat si la veritable prioritat del líder regionalista era governar al servei d’Espanya o obtenir l’autonomia de Catalunya. Com deixà escrit a les seves memòries “Jo no vaig veure Catalunya i Espanya com realitats incompatibles o simplement juxtaposades: jo les sentia per igual i en la grandesa de l’una cercava l’enfortiment de l’altra”.

D’aquesta manera s’ha volgut comparar erròniament Francesc Cambó amb el president de la Mancomunitat, Enric Prat de la Riba, i els presidents de la Generalitat de Catalunya Francesc Macià i Lluís Companys, els quals es caracteritzaren per l’obtenció de l’autonomia catalana, degut al rellevant paper polític que desenvoluparen; mentre que Cambó mai tingué la finalitat d’obtenir aquesta responsabilitat sinó que la seva comesa fou més aviat l’intent d’establir ponts d’entesa entre Catalunya i Espanya, tot i que fracassà en diverses ocasions.

Tanmateix, aquest extens llibre és un magnífic treball per donar a conèixer la figura d’aquest personatge tan rellevant de la història de Catalunya en diferents camps com el de la política, l’economia i el mecenatge, aquests dos darrers poc estudiats, i que ha quedat força relegat, en ocasions intencionadament, pel coneixement de la ciutadania catalana. Llàstima que el text finalitzi el 1936, moment rellevant de la història de Catalunya i de l’esdevenir del propi líder catalanista.

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats