Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 24
15 DE FEBRER 2012

Activitats SiJ


Coberta del llibre, editat per Pòrtic (Grup 62)

Mots de presentació

Manuel Cardeña

Esmorzar per a socis SiJ amb Modest Guinjoan

"Sense Espanya. Balanç econòmic de la independència". Aquest és un  llibre important que tracta de l'aspecte que més fa trontollar els nostres empresaris davant de la cada vegada més necessària independència de Catalunya. La pregunta que es planteja és la següent, "què passarà amb les nostres exportacions a Espanya quan Catalunya es declari independent"?

Evidentment aquesta pregunta no només se la plantegen els empresaris sinó que se la plantegen totes les persones que estan preocupades pel futur del nostre país. El llibre construït per Modest Guinjoan i per Xavier Cuadras Morató, dóna una resposta satisfactòria a aquesta pregunta, però per arribar a donar-la fan un recorregut interessantíssim per la història del nostre comerç amb Espanya, dels problemes que sempre s'han hagut de vèncer, fins arribar a la situació actual d'economia global, on diuen que el que val no és el benefici resultant d'una situació de proteccionisme sinó el producte i el màrqueting anterior i posterior a la venda.

Per fer l'anàlisi que es proposen els autors fan una sèrie de suposicions que admeten com a necessàries: que el procés de la independ& egrave;ncia sigui pacífic, sense violència; que els traspassos entre els dos estats, de drets i obligacions es facin de manera que minimitzin les incerteses en els col·lectius empresarials; que no hi hagin canvis radicals en el marc legal; que el sistema financer operi com el de qualsevol país amb una autoritat monetària per garantir-ne el correcte funcionament; que el sistema fiscal operi semblantment a l'actual, amb instruments similars de recaptació i control; que Catalunya sigui membre de ple dret de la Unió Europea.

Segons els autors del llibre, malgrat que aquests supòsits fossin una realitat, podria passar que la reacció dels ciutadans espanyols fos la de declarar un boicot als productes procedents de Catalunya quan aquesta es declari independent i és per això que els autors es dediquen a estudiar les conseqüències que una reacció d'aquest tipus podria tenir per la nostra economia. L'atreviment de fer una anàlisi d'aquesta situació i el mètode usat és el que dona grandesa a aquest llibre.

L'anàlisi, perquè està fet amb una objectivitat envejable que dóna serenitat a les conclusions, i el mètode, perquè ha utilitzat la tècnica del cirurgià, ha anat deixant de banda tot allò que feia nosa a l'objectiu final del llibre, demostrar que si que hi pot haver un boicot, però que aquest no afectaria ni a totes les empreses catalanes ni, a les que sí afecta, la seva intensitat i durada no són d'efecte il·limitat. S'ha analitzat sector per sector i s'ha profunditzat en els més afectats. I encara, afegeixen, que a un boicot espanyol, Catalunya pot respondre amb un boicot d'una intensitat semblant.

Una cosa que no obliden és la de tenir en compte la contrapartida positiva: la recaptació de tots els impostos que paga Catalunya comportaria la pràctica desaparició del dèficit fiscal i això compensaria amb escreix, fins i tot en el pitjor dels  supòsits del boicot que els autors imaginen per tenir una base de càlcul. Supòsit que els autors, per la magnitud imaginada, creuen que és impossible que es produeixi.

Finalment, dir que recomano la lectura d'aquest llibre, a tothom però especialment als empresaris i als responsables de les nostres institucions empresarials, Cambres de Comerç, Foment del Treball Nacional, PIMEC, etc. perquè s'adonaran que aquesta temença a la que ens referíem al començament, la de perdre el mercat espanyol, si les coses es fan ben fetes i els productes tenen qualitat, preu i servei, adequats, no té perquè produir-se inexorablement. Cal que posin els seus serveis d'estudis a treballar en el mateix sentit que hom han fet els autors del llibre.

Jo crec que és una aportació enorme per conèixer més profundament les nostres potencialitats i també tots els esculls que anirem trobant pel camí cap a la independència, i les diverses solucions que tenim. El llibre també és important perquè aclareix la nostra ment.

n

Els problemes tractats a fons i analitzats honestament fan que es trobin solucions abans no imaginades. Llegir aquest llibre dóna confiança, la independència de Catalunya no ha de perjudicar la nostra economia, ans el contrari.

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats