Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 21
15 DE NOVEMBRE 2011

El llibre


Viure i morir per Catalunya

Jordi Badia

“Des d’una òptica de difusió social, penso que els lectors gaudiran d’una visió molt il·lustrativa, minuciosa i generosa sobre Josep Suñol i Garriga i la seva voluntat de formar un poble català fort, ètic i culte, lema que continua essent vigent i més necessari que mai després de setanta-cinc anys de la seva injusta i trista desaparició. Som un poble civilitzat que té fam de justícia i de llibertat, havia exclamat en alguna ocasió. Tant de bo el seu coratge i lideratge continuïn essent un bon exemple per a la Catalunya que tots volem”.

Són paraules del seu fill, Josep Ildefons Suñol Soler extretes de l’Epíleg del llibre Josep Suñol i Garriga. Viure i morir per Catalunya (Pagès Editors, 2011). Em semblen un resum precís del que he pretès amb aquest assaig biogràfic sobre la figura de qui fou periodista, dirigent esportiu, editor periodístic, polític, mecenes... i tantes d’altres activitats que va desenvolupar en a penes deu anys de projecció pública; va morir quan tot just havia fet 38 anys. Perquè més enllà de la dissort del seu assassinat, el 6 d’agost de 1936 en un revolt de la Serra de Guadarrama per un escamot de l’exèrcit franquista, i el càrrec de president del FC Barcelona que ostentava en aquell moment, la trajectòria i la importància de Suñol i Garriga va molt més enllà del Barça i el futbol i l’esport.

Tanmateix, perquè el FC Barcelona ocupa un espai immens de l’imaginari col· lectiu català i té una força simbòlica incomparable, l’obra de Suñol ha restat durant els darrers anys ocultada sota el mantell blaugrana. El Barça li va atorgar notorietat en vida, en els seus primers anys d’irrupció pública com a delegat del club a la Federació Catalana de Futbol, i, als seixanta anys de la seva mort, va contribuir decisivament a rescatar-ne la figura a través del mite de l& rsquo;altre president afusellat.

En el meu llibre he pretès trencar amb aquesta visió excessivament reduccionista i, que al meu entendre, no li fa gens de justícia. Josep Suñol i Garriga va ser un burgès d’esquerres que va consagrar la seva vida a Catalunya i els catalans. Volia una Catalunya que fos políticament lliure, culturalment rica i socialment justa. Hi va esmerçar diners, esforç i idees, s’hi va deixar la salut i, al final, la vida i tot. L’esport i el futbol, com la política, eren mers instruments per actuar socialment a favor de Catalunya i els catalans. Perquè som un poble civilitzat que té fam de justícia i llibertat!

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats