Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 19
15 DE SETEMBRE 2011

El llibre


Converses amb Oriol Junqueras

Bernat Ferrer

Què hi feia al Parlament Europeu el llavors independent Oriol Junqueras com a representant dels votants d’Esquerra? Qui és, més enllà dels titulars de premsa i dels minuts en què apareix a la ràdio i a la televisió? Com a doctorat en Història del Pensament Econòmic i, per tant, especialista en economia, com pensa que el país pot sortir del clot en què es troba?

A grans trets, mirar de respondre aquestes tres preguntes va ser l’ànim que va guiar les converses mantingudes amb l’Oriol entre el desembre de l’any passat i el gener d’enguany a casa seva, a Sant Vicenç dels Horts (el Baix Llobregat).

Al llarg de totes les trobades, l’Oriol parlava de política i de qui era ell, sí, però constantment donava una importància cabdal a una sèrie de valors massa en desús en la nostra societat: l’honradesa, l’esforç, el compromís, l’amor, el ser bona persona, la implicació, l’interès, la generositat, la preparació...

Preguntat sobre els motius que l’empenyien a ressaltar-los tan sovint, va respondre: “Confiaries en un botiguer que no té aquests valors i que t’estafa?” Evidentment, la resposta compartida per la majoria de la població és ‘No’. Llavors, si responem ‘No’ a una pregunta referida a un principi tan bàsic de l’economia com és una botigueta, perquè veiem que la manca de valors esfondra l’intercanvi econòmic, què coi hem d’esperar d’algú que aspira a gestionar la cosa pública i que tampoc té aquests valors?

El conjunt de la reflexió, senzill i profund alhora, el vaig trobar d’allò més pertinent. I, sense capacitat per afirmar si l’Oriol encarna o no aquests valors, sí que és pertinent ressaltar que el conjunt del llibre ve avalat, ni més ni menys, que pels eurodiputats Ramon Tremosa (CiU) i Raül Romeva (ICV), autors de sengles pròlegs, en una mostra evident de la capacitat que tenen tots tres per a construir consensos i, cadascú des del seu posicionament ideològic particular, identificar aquells aspectes clau per al país i defensar-los com un sol home. Una actitud lloable.

Ara, a mida que els fets s’han anat precipitant tant a Sant Vicenç mateix com en el si d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), el llibre, sense proposar-nos-ho, ha esdevingut la típica obra que publica qualsevol polític nostrat quan és a punt d’accedir a un càrrec de rellevància. Què hi farem!

Malgrat aquest ‘hàndicap’, “Converses amb Oriol Junqueras” té la voluntat d’anar molt més enllà d’aquesta coincidència espai-temps. En tant que historiador, l’Oriol entrellaça tot un seguit de reflexions en què assenyala les mancances actuals que pateix el país i les relaciona amb molts motius passats, que ens serveixen a tots plegats per mirar de projectar un futur més triomfant. Unes reflexions vàlides ahir, avui i, molt possiblement, demà mateix també. Si demà passat finalment deixessin de ser vàlides, de ben segur que serà per al bé de tots plegats.

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats