Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 18
15 DE JULIOL 2011

El llibre


Sense Espanya

Modest Guinjoan

En el cas hipotètic que Catalunya endegués i culminés el procés d’independitzar-se de l’Estat espanyol, en l’àmbit comercial es podrien donar tres grans tipus de reaccions que afectarien els fluxos d’intercanvi entre Catalunya i Espanya:

  • Embargament: prohibir comerciar i tenir negocis amb Catalunya, per tal d'aïllar el país. Els embargaments acostumen a cercar la concurrència de molts països. Històricament és un acte de guerra.
  • Bloqueig: Cerca evitar subministraments. Es considera una acció militar.
  • Boicot: deixar de comprar per a aconseguir determinats objectius. Per bé que el més habitual és que l’apliquin els consumidors sobre empreses, també el poden practicar empreses i institucions sobre empreses d’un determinat país, en aquest cas, Catalunya.

Si se suposa que el procés cap a la independència es desenvolupa de manera pacífica i negociada, les dues primeres possibilitats pràcticament queden excloses, més en una època en què el comerç ve marcat per la gran llibertat en els intercanvis a nivell planetari, i estant com estem integrats en un espai democràtic europeu. Que sigui negociada i pacífica la transició no vol dir que estigui exempta de conflicte, sinó que es discuteix i es resol al voltant d’una taula.

En canvi la tercera possibilitat, el boicot, es podria donar fàcilment, només caldria un estat d’opinió favorable entre la població a fer-lo. No necessita armes, només necessita que les decisions de compra es prenguin amb ànim de castigar o de fer modificar conductes, encara que sigui sobre empreses que no tenen res a veure amb el procés polític, com es va  demostrar en episodis com el del boicot als productes catalans, i de manera especialment accentuada al cava, l’any 2005.

Els efectes d’un boicot als productes catalans motivat per un procés cap a la independència s’havia mogut fins fa poc més en el terreny de la intuïció que no pas de les xifres. Aquesta intuïció apuntava cap a uns resultats desastrosos per a les empreses catalanes atesa 1) la gran dependència del mercat espanyol i 2) una reacció exagerada per part d’aquest mercat, que deixaria de comprar qualsevol producte català.

El nostre estudi mira de posar una mica de llum sobre el tema. Sense Espanya (Balanç econòmic de la independència) està dedicat a analitzar quin seria l‘impacte sobre l’economia catalana d’un boicot. Presentem les dades dels intercanvis comercials i fiscals entre Catalunya i l’Estat espanyol tot fent un repàs de la teoria del boicot i descrivim casos concrets, i analitzem quines serien les conseqüències econ& ograve;miques que se’n derivarien a partir de l’anàlisi input-output i les seves dades per Catalunya referides al 2005 (Cuadras Morató i Guinjoan, 2011). En la part final del llibre efectuem un balanç de la hipotètica independència, considerant simultàniament el cost que comportaria un boicot i el benefici que comportaria l’eliminació del dèficit fiscal.

La conclusió a la que s’arriba és que el balanç és positiu, de manera que si hom es basa en la viabilitat econòmica d’un futur estat aplicada a Catalunya, és difícil pronunciar-s’hi en contra.

 

Entrevista a Modest Guinjoan i Xavier Cuadras, AVUI, 29/05/2011

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats