Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 18
15 DE JULIOL 2011

Sobirania & pensament


www.media.cat

Censura, ara i aquí

Roger Palà

Es pot parlar de censura, l'any 2011, als Països Catalans? La paraula és forta i ens du a la memòria temps foscos i aparentment superats. Però parem-hi una mica d'atenció. Tradicionalment, la definició de censura ha fet referència a l'ús del poder, per part d'un Estat, organització o qualsevol tipus de grup influent, per a controlar la llibertat d'expressió. Per això, sovint en parlar de censura parem esment només a la més explícita, aquella que practiquen els règims dictatorials i autoritaris. Ja fa temps, però, que la censura pren moltes i variades formes, i gairebé mai són òbvies. I, de ben segur, la forma més efectiva de censurar un tema és el silenci amb que la majoria de mitjans de comunicació de masses aborden determinades informacions incòmodes per a l'statu quo.
 
Carl Jensen, professor de comunicació de la Universitat de Sonoma (Sant Francisco, Estats Units), va fundar l'any 1978 Project Censored. Aquesta entitat monitoritza de forma periòdica el que defineix com a censura moderna, que segons Jensen, és la "constant i sotisficada manipulació de la realitat per part dels mitjans de comunicació de masses, basada en la no inclusió intencional de determinades notícies o part de determinades notícies". Aquesta no inclusió pot ser conseqüència de pressions polítiques, econòmiques o legals, però mai es fa explícita.
 
L’Anuari Mèdia.cat 2011 és el primer pas de l'observatori crític dels mitjans impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils per traslladar el model de Project Censored als Països Catalans. A l'Anuari, que ha comptat amb el suport de la Fundació ESCACC i del Col·legi de Periodistes de Catalunya, hi podreu llegir dotze reportatges sobre dotze temàtiques que, l'any 2010, no van acaparar grans titulars en els mitjans de comunicació del país però que, per la seva rellevància, haurien hagut d'ocupar un lloc destacat en l'agenda informativa. Sovint, els articles ofereixen enfocaments diferenciats dels que van rebre per part de la majoria dels mèdia. En altres ocasions es tracta d'investigacions sobre fets que no van ser considerats prou rellevants per ocupar titulars de portada. Alguns aborden temes que van tenir certa rellevància a nivell territorial però mai a nivell nacional. En tot cas, es tracta d'històries que podrien haver obert la portada de qualsevol rotatiu del país, i no ho han fet.
 
Les denúncies per maltractaments als centres d'internament d' immigrants de Barcelona i València, els negocis il·legals de les empreses catalanes i espanyoles al Sàhara Occidental o la implicació de la família reial espanyola en el cas Palma Arena són alguns dels dotze temes abordats per l'Anuari. Els reportatges han estat elaborats per un equip de periodistes professionals en la majoria de casos especialitzats en la matèria que havien d'abordar. A l'hora, Mèdia.cat ha volgut realitzar també una anàlisi del tractament mediàtic que ha rebut cadascun dels temes silenciats, i ho ha fet en clau positiva, assenyalant les escletxes per on algunes d'aquestes històries han pogut escolar-se als mitjans de comunicació. Per què creiem que els mèdia tenen una funció social que hem de seguir defensant: la d'explicar totes les realitats des de tots els punts de vista, encara que n'hi hagi que siguin incòmodes. En el fons la notícia sempre hi és: només cal periodistes que la reconeguin i tinguin ocasió d'explicar-la.

 

Descarregar Mèdia.cat

Entrevista a Roger Palà, AVUI, 6/07/2011

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats