Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 17
15 DE JUNY 2011

El llibre


Breu història del catalanisme II

Lluís Duran

Publicacions de l'Abadia de Montserrat ha fet arribar a les llibreries el segon i darrer volum de Breu història del catalanisme. Hi trobareu resseguit el catalanisme de tot just abans de proclamar-se la República fins a l’últim govern de CiU.
 
He volgut apropar-me a una concepció completa del catalanisme. Per tant, no hi trobareu en aquest obra de capítols breus, autònoms, però lligats entre ells, una simple història del catalanisme polític, sinó del catalanisme en tres estrats diferents: l’acció dels partits polítics, l’acció de les entitats de la societat civil i la recepció de les propostes del catalanisme per nacionalitzar el país entre de la ciutadania i els nuclis culturals.

Des del 1936 (enguany fa 75 anys) quan Antoni Rovira i Virgili va publicar dins de la Col·lecció Popular Barcino, Resum d’història del catalanisme, no s’havia produït una revitalització d’aquesta percepció del moviment d’afirmació nacional català, des de la idea “d’alçament d’un poble”. Per tant, “alçament” allà on hi hagués iniciativa lliure i no condicionada a la força dissolvent de l’estat espanyol. Iniciatives per la llengua i la cultura, per l’esport, per la fe, per la millora de les persones, per les arts, etc. Això vol dir, seguint aquest capteniment, que estudia l’activitat del catalanisme allí on ha existit, sense apriorismes ideològics.
 
Els qui us atanseu al llibre hi trobareu una síntesi d’allò que va ser, per exemple, Nosaltres Sols!, la Federació de Joves Cristians, Quaderns de l’Exili o el Consell Nacional Català; al costat de la configuració d’una alternativa marxista revolucionària catalana, el Bloc Obrer i Camperol, la transformació de Lliga Regionalista en Lliga Catalana, com a partit de centredreta republicà, o bé els intents frustrats del PSC-Reagrupament de constituir un partit socialista català independent o l’hegemonia del PSUC en l’antifranquisme dels anys seixanta.

En els pàgines de Breu història, s’hi recull el batec d’un moviment ben viu, però que encara no ha acabat la feina, assolit normalment en la forma d’un estat que garanteixi el futur de la nació. Un batec de continuïtat que veiem reflectit en el capítol dedicat a Òmnium Cultural (que enguany celebra 50 anys), fundat mercès al coratge d’un grup reduït de patricis que va fer un pas decisiu i agosarat per vèncer la minorització lingüística que el franquisme imposava a la nostra llengua (i que l’estat espanyol actual no ha modificat). També un batec de continuïtat per la significació d’una de les eines més potents i unitàries que els catalans ens vam servir per combatre el franquisme: l’Assemblea de Catalunya.

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats