Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 15
15 D'ABRIL 2011

Cròniques de la Catalunya Independent


Els valors del Barça es van aplicar amb èxit a la política catalana

Ser independents

Caterina Roger

Més que independentistes, el que va comptar va ser la voluntat de ser independents. Durant anys, la visió autonomista creia en Espanya, en una Espanya autonomista que respectés a la Nació catalana i, el que va fer, va ser reforçar Espanya al mateix temps que perdia l'oportunitat d’arribar a ser lliure. Dècades més tard, els autonomistes van comprovar que Espanya no respectava les lleis ni concebia la Nació catalana com a part de l’Estat espanyol, simplement era una colònia a la que explotar. La transformaci& oacute; de la consciència autonomista en independentista transformà l’acció política profundament i sorgiren innumerables actes de sobirania i de llibertat.

Les grans declaracions independentistes van transformar-se en silenci i en treball, tampoc portava enlloc desfogar-se. Tamb& eacute; va ser estèril explicar als espanyols que Espanya era molt més que Castella i la democràcia molt més que una decoració política per ser admesos a la comunitat internacional de països civilitzats.

L’acció, no els discursos, incrementà els nivells de sobirania en l’àmbit econòmic. Més exportacions, empreses catalanes que es deslocalitzaven per instal·lar-se a la Catalunya Nord, Sardenya o Andorra, increment de la productivitat i la modernització dels sistemes de treball. Valoració del treball, de l’esforç i de l'honestedat. Els valors del millor equip de futbol del món, el Barça, van aplicar-se amb èxit a la política catalana.

En l’àmbit de la cultura quotidiana es van produir canvis que van contribuir decididament a crear un estil de vida català ben diferenciat de l’espanyol. Les persones i les empreses van adaptar-se als horaris europeus, les jornades seguides, intensives i més productives per poder gaudir de vida privada i familiar. Viure a la catalana era més satisfactori que fer-ho a l’espanyola.

La política internacional a Catalunya constituí una autèntica diplomàcia vers Europa que creà organismes europeus des dels interessos catalans coincidents amb altres nacions europees; el cas de l’eix ferroviari des del Marroc fins Escandinàvia és un exemple entre molts altres. En relació a Espanya, es promogué un moviment polític contrari al bipartidisme espanyol i a la visió identitaria i tancada d’Espanya. L’associació de Nacions Ibèriques que integrà Gibraltar, Portugal, Andorra i les nacions basca, gallega i catalana, a més de l’espanyola,  mostrà als espanyols una altra manera de concebre una Espanya plural, oberta, pragmàtica i democràtica, ben diferent a la promoguda des dels partits espanyolistes, obsessionats en un nacionalisme espanyol agressiu i antiquat.

En aquella època, la societat civil s’organitzà i internacionalitzà profundament. Universitats, organitzacions empresarials, sindicals, culturals, esportives i econòmiques van transformar les seves estructures, es van modernitzar i van donar prioritat a  les relacions amb Europa més que amb Espanya. Es van transformar en entitats sobiranes i, alhora, diferents de les espanyoles, homologades a nivell europeu i internacional.

Finalment, ens va arribar el procés de ruptura, marcat per una crisi generalitzada a Espanya que s’inicià el segle XX. Crisi moral, política, econòmica, social i de prestigi internacional. Espanya, com ja va predir el farmacèutic de Figueres, en Deulofeu, expert en Mecànica de la Història, arribà al punt final del seu caràcter imperial. En aquells moments, el que realment va comptar, fou la previsió de la societat catalana en preparar-se per ser independents que ja va ser una realitat molt abans que la Declaració solemne d’independència, en la seva ferma i decidida voluntat de ser lliures.

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats