Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 15
15 D'ABRIL 2011

Catalunya al món


Impuls a l'independentisme català després de la consulta a Barcelona

Giles Tremlett

Els activistes per a la independència de Catalunya asseguren que s'ha progressat de forma significativa atès que una de cada cinc persones a la capital de la regió, Barcelona, ha participat en un referèndum no oficial sobre la creació d'un estat propi.

Encara que la consulta va estar organitzada per voluntaris i no tenia validesa legal, els organitzadors afirmen que ha posicionat la qüestió de la independència al bell mig del debat polític d'aquesta rica i populosa regió del nord-est espanyol.

Alfred Bosch, portaveu del comitè organitzador, està satisfet per la participació que ha estat d'un 21%. "Mai no haguéssim pogut, ni en el més agosarat dels somnis, imaginar una participació com aquesta", ha dit.

Nou de cada 10 votants ho han fet a favor d'un estat propi palesant, en conjunt, un 20% de suport social a la independència, percentatge similar d'altres consultes realitzades en centenars de pobles i ciutats durant els darrers 18 mesos.

Entre els polítics de més relleu, de qui es coneix el vot favorable a la independència, es troba el president regional, Artur Mas, de la coalició nacionalista Convergència i Unió.

"Això marca un canvi en el cicle polític" va dir Felip Puig, un membre significat del govern de Mas, segons informa el diari en llengua catalana Ara.

Veus crítiques han qualificat Mas de "separatista de diumenge" atès que el seu partit ha comunicat que no votarà a favor d'una proposta relacionada amb la independència al parlament regional català dimecres.

Alguns observadors opinen que Mas ha utilitzat el referèndum per pressionar al govern central espanyol del president socialista José Luís Rodríguez Zapatero en el marc d'una agra disputa sobre el finançament del govern català.

El govern regional està a càrrec del serveis més importants com educació, salut i policia i ha de retallar la despesa a fi que Espanya pugui acomplir els objectius de reducció del dèficit d'aquest any. Mas s'ha compromès a negociar un pacte fiscal nou i bilateral amb Madrid.

El sentiment anti-Madrid s'ha incrementat a Catalunya des que el tribunal constitucional va anular continguts d'un nou estatut d'autonomia que havia estat aprovat en un referèndum oficial.

Sectors no separatistes han assanyalat que el referèndum d'aquest cap de setmana a Barcelona mostra que una ampla majoria de catalans no està suficientment interessada en la independència com per prendre'n part.

La constitució d'Espanya no admet la independència de cap de les 17 regions en què està dividida.

Un canvi a la constitució exigeix l'aprovació de 2/3 parts dels diputats al parlament espanyol i 2/3 de suport ciutadà en un referèndum nacional.

Ambdós partits majoritaris d'Espanya, el socialista que ara governa i el partit popular que és a l'oposició, són contraris a la independència de Catalunya. Tots dos plegats sumen 323 dels 350 vots al parlament.

Publicat a The Guardian l'11 d'abril

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats