Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 10
15 DE NOVEMBRE DE 2010

Miscel·lani


Miscel·lani de notícies

Elsa Alvarez

El Cercle d'Economia fa un toc d'alerta. El Cercle sha posicionat amb la publicació dun manifest que analitza la crisi econòmica que es pateix, i reconeix que la sentència del Tribunal Constitucional implica el trencament dalguna cosa entre Catalunya i Espanya. El text insisteix en les limitacions que suposa per a Catalunya lestat de les autonomies, especialment després de la retallada de lEstatut i en el fet que caldrà també la reformulació, sense renúncies, de lacord institucional amb Espanya, cosa que farà aconsellable una reforma de la Constitució. Que una institució tan significativa i nacionalment poc significada hagi dit això, és quelcom que no hauria de passar desapercebut.

Debats en català i en castellà. Durant les darreres setmanes els entorns socialista i convergent han fet bullir l'olla d'un possible cara a cara entre els dos presidenciables principals. La polèmica ha esclatat, novament, arran del tema lingüístic. Després de discutir la cadena televisiva on ho farien, els socialistes han proposat que un d'aquests debats hauria de tenir lloc en un mitjà d'àmbit estatal. Per què? Per a qui? A qui es volen dirigir? A Espanya? O als electors potencials castellanoparlants que no miren mai la televisió catalana?

Subsidis als ninis. Abans se'n deia 'dropos' i ara s'anomenen 'ninis', i el Govern de la Generalitat els vol donar un subsidi per tal que estudiïn i trobin feina. És una de les darreres promeses electorals que ha llançat el PSC, que és de compliment dubtós, ja fos per part seva o del probable govern nou que vingui. Hi haurà dues modalitats de subsidis ninis: les beques-salari i els crèdits salari. Aparentment, la diferència és que les primeres no caldrà retornar-les a l'erari públic i els segons sí, però només en cas que el nini trobi feina i no l'acomiadin. Bé, si troba feina ja no serà un nini. Potser en lloc d'això valdria m& eacute;s destinar aquests diners a fer una reforma integral de la formació professional per prestigiar-la com es mereix.

Retallada a la Gran Bretanya. El govern conservador i liberal ha pres les mesures de retall de la despesa i dausteritat més grans des de 1945, lany en què va acabar la Guerra Mundial. Es proposen reduir la despesa pública en 92.500 milions deuros fins al 2015, un 19%, la qual cosa comporta reduir 500.000 funcionaris en quatre anys, un 20% del total. Tots els ministeris rebaixaran el seu pressupost, excepte sanitat, que augmentarà un 1,3% anual. Les baixades percentuals més importants corresponen a Medi Ambient, 29,2%, Transports, 21% i Defensa, 8%. Cal dir que més del 60% dels britànics consideren necessàries aquestes mesures i el sacrifici que comporten.

Joan Solà ens ha deixat. El proppassat 27 d'octubre ens va deixar el nostre filòleg de capçalera, autor de tants llibres de gramàtica i també de llibres de divulgació per fer arribar els seus coneixements i les seves idees al gran públic. Recordem-ne, a tall d'exemple, el Plantem cara, que era un recull de les seves col·laboracions setmanals al suplement de cultura del diari Avui. El mestre que va coeditar les obres completes de Pompeu Fabra i que estava en procés d'elaboració de la nova gramàtica normativa del català, era molt més que un filòleg de vàlua acadèmica: era un patriota que estimava, no només la llengua, sinó el país i la gent, i que sempre es va rebel·lar contra la teoria absurda que a Catalunya no hi ha conflicte lingüístic.

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats