Sobirania i Justícia, associació independentista
BUTLLETÍ NÚMERO 09
15 D'OCTUBRE DE 2010

Sobirania & pensament


Glocal: la Catalunya del segle XXI

Francesc de Dalmases

Sovint s'ha considerat la independència com una opció política més a Catalunya. Una opció que, afortunadament, compta amb un nombre creixent de partidaris. El segle XXI, però, situa la independència del nostre país com l'opció més útil i eficaç per modernitzar i actualitzar, endins i enfora, la nació catalana. Més enllà, doncs, d'opció política, la independència es converteix en l'opció de futur.

Efectivament, aquestes darreres setmanes n'hem tingut exemples for& ccedil;a significatius. La mateixa sentència del TC espanyol i el silenci còmplice, sense excepcions, del conjunt de la societat espanyola (un TC, per cert, que es manté i es revitalitza ara gràcies a un nou acord entre socialistes i populars espanyols); l'estratègia electoral del PSOE a Catalunya que no només no entén els canvis que viu la societat catalana sinó que retorna a la prehistòria amb el felipisme més tronat que avui encarna Corbacho; o el paper espanyol i espanyolitzador dels sindicats en la vaga del 29 de setembre. Una vaga que només ha resultat un desastre sense pal·liatius a Euskadi on, vés per on, compten amb sindicats nacionals.

La paradoxa de la societat catalana d'aquest inici de segle queda reflectida en una majoria social que aposta, amb matisos però amb convicció, per la transformació política, en contraposició amb unes organitzacions de representació política i social encara majoritàriament ancorades en coordenades i perspectives antigues.

El sociòleg Manel Castells escrivia no fa gaire que quan una societat ha assumit la necessitat d'un canvi, tard o d'hora els seus representants polítics, econòmics i socials es veuen obligats a assumir aquest canvi malgrat que això impliqui canviar el seu estatus i la seva plàcida pervivència.

Entenem que una part signficativa de la societat catalana --i Sobirania i Justícia n'és un bon exemple- ha entès i assumit la necessitat d'aquest canvi com a una única opció per guanyar un demà que, a hores d'ara, esdevé l'única alternativa a un present d'expoli i asfíxia política.

Cal, però, que les principals institucions del país -les públiques i les privades com ara els sindicats, les universitats, els col·legis professionals, les organitzacions empresarials...- tinguin el valor i la determinació d'assumir aquesta necessitat i participar en la mesura que els pertoqui en la definició d'un full de ruta que ens meni a la plena independència. Una independència que ens obri a Europa i al món, sense mitjancers, i ens permeti gestionar la nostra quotidianitat sense entrebancs. Una Catalunya glocal.

També va ser Manuel Catells -en la seva obra "L'era de la informació. Economia, societat i cultura"- qui va desenvolupar el concepte de glocalització entesa com l'articulació entre la realitat global i la realitat local; la glocalització entesa com la capacitat dels governs per a implementar polítiques que comptin i esdevinguin referents globals i que a l'hora es demostrin promotores i respectuoses amb la pròpia llengua, cultura i tradició.

En síntesi, considerem que Catalunya no hauria d'entendre la independència com a opció política de futur sinó que l'hauria de perseguir en tant que model polític que garantirà la nostra pervivència com a nació a l'hora que ens permetrà participar en primera persona en el diàleg global de les nacions del món.

Comentar l'article
Enviar a un amic
Imprimir plana

  TORNAR A L'ÍNDEX

Baixa subscripció butlletí.
Sobirania i Justícia, Associació Independentista.
Rambla de Catalunya 61, 5è 3a, 08007 - Correu-e: sij@sij.cat
© 2009 Sobirania i Justícia. Tots els drets reservats